El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) ha oficialitzat la suspensió de tots els drets i deures de Laura Borràs com a diputada i com a presidenta de la cambra i recull que la igualadina Alba Vergés la substituirà "amb els mateixos drets i deures".

Després que el jutge hagi dictat l’obertura del seu judici oral per presumptament haver falsejat contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes per a beneficiar a un amic seu, la Mesa, que fins ahir presidia, va acordar la seva suspensió immediata -amb els vots de PSC, ERC i CUP- en compliment de l’article 25.4 del reglament, que decreta el cessament temporal dels diputats que estiguin a un pas d’asseure’s en el banc dels acusats per delictes vinculats a la corrupció. La líder de Junts s’enfronta a sis anys de presó i 21 anys d’inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental.

El BOPC recull que la Mesa, "ha acordat, per majoria, amb el vot contrari de la secretària segona [Aurora Madaula], la suspensió de tots els drets i deures establerts al Reglament de la presidenta Laura Borràs i Castanyer com a diputada i en conseqüència ha acordat també la suspensió de totes les atribucions com a presidenta del Parlament establertes al Reglament, amb efectes des del moment de l'adopció d'aquest acord". També publica que, d'acord amb el primer apartat de l'article 40 del Reglament, la vicepresidenta primera, Alba Vergés, la substituirà "amb els mateixos drets, deures i atribucions". L'acord al BOPC el signen el secretari primer, Ferran Pedret, i Vergés.

La votació

La negativa de la presidenta de la Cambra a dimitir no ha impedit que la resta de forces polítiques l’hagin cessat temporalment i l’hagin deixada sense sou, sense dret a vot i sense opcions de representació. Això sí, conservarà el seu escó, almenys fins que tingui sentència. Els cinc vots del PSC, ERC i CUP es van imposar ahir a l’únic vot que va poder registrar la postconvergència al seu favor, el d’Aurora Madaula, perquè Borràs no va poder votar per un evident conflicte d’interessos, encara que sí que va prendre la paraula per defensar que no se li podia aplicar l’article 25.4 perquè al seu judici només es refereix a corrupció lucrativa i després es va retirar de l’òrgan rector, a l’espera de conèixer la seva decisió.

En una compareixença, Borràs va carregar contra els cinc parlamentaris que l’han suspès per haver «vingut vestits de jutges hipòcrites, no de diputats», i va defensar la seva negativa a dimitir, la qual cosa considera «una excusa dels incapaços de dissimular el desig de fer desaparèixer a una adversària política». «No penso permetre que els que facin passos enrere diguin, als quals fem passos endavant, que fem un pas al costat», va continuar. I va disparar contra els seus arguments esgrimint que no està acusada de malversació i que no se li demana responsabilitat civil: «Si abans aplicaven el dret penal de l’enemic, ara apliquen el reglament de l’enemic», va reblar.

No penso permetre que els que facin passos enrere diguin, als quals fem passos endavant, que fem un pas al costat

Al seu judici, el Parlament hauria d’haver eliminat un article «infame», el 25.4, perquè «no ofereix seguretat jurídica i vulnera el dret fonamental a la presumpció d’innocència» i es va sacsejar les crítiques per no haver-lo reformat, encara que el seu grup, Junts, podria haver-ho intentat. «Avui hi ha hagut un atropellament democràtic [...] La meva suspensió segueix el joc brut de l’Estat i fa còmplices als que l’han executat de forma totalment gratuïta i innecessària», va concloure.

Alba Vergés, el relleu

Tal com fixa el reglament, la republicana igualadina Alba Vergés assumirà a partir d’ara les funcions de la presidenta en ostentar la vicepresidència primera. Això sempre que Borràs s’aferri al càrrec, opti per deixar la cadira buida i no renunciï explícitament a la presidència. Aquí és on pot forçar un pols amb el seu propi partit, ja que Junts es quedaria sense el poder d’orquestrar el Parlament. Si, per contra, deixa el càrrec una vegada suspesa, possiblement ja després del període vacacional, la postconvergència pot proposar qualsevol altre candidat al ple perquè ocupi la vicepresidència primera (amb prèvia renúncia de Vergés). En les travesses figura la diputada i alcaldessa de Vic, Anna Erra, i la secretària de la Cambra, Aurora Madaula- i ERC s’obre a acceptar-ho, complint amb l’acord de govern entre totes dues forces.

Alba Vergés, candidata d'ERC a l'alcaldia MARC PUIG PEREZ

Els fidels escuders de la presidenta van mobilitzat els seus seguidors i unes 300 persones es van concentrar abans de la reunió de la Mesa a les portes de la Cambra en la seva defensa. Borràs va voler sortir a saludar-los, acompanyada del seu cercle més pròxim (Aurora Madaula, Francesc de Dalmases i Quim Torra) i del grup parlamentari, que va quedar en un segon pla. També va estar present a la concentració el secretari general, Jordi Turull, encara que allunyat del focus, i l’exconseller Josep Rull. Després, va entrar a la reunió de la Mesa, celebrada a porta tancada, al costat d’una comitiva encapçalada per Dalmases, Torra i la seva filla, i al costat del portaveu del partit al Parlament, Albert Batet.

Borràs és la primera diputada -i, a més, presidenta del Parlament- a ser suspesa amb l’aplicació de l’article 25.4 del reglament, aprovat amb els vots de la CUP i Junts pel Sí en 2017. La situació és insòlita i uneix tots els partits, excepte el seu. D’aquí la convulsió a Junts, amb destacats dirigents i fins i tot «consellers» demanant a la presidenta que s’aparti.

El debat intern a Junts corre en paral·lel a l’existència de dos sectors enfrontats, el dels partidaris de Borràs i els que fan costat al secretari general, especialment després del conclave. 

Els «lauristas» han apostat fins i tot per sortir del Govern si Esquerra votava a favor de suspendre la seva líder, una posició que reuneix escassos suports en la direcció, especialment entre els «consellers» i els «turullistes», que es remeten al pactat al seu congrés que fixa que, una vegada quedi auditada la coalició, decidiran si discuteixen o no sobre una sortida de l’Executiu. En declaracions a la premsa, Torra va apostar per abandonar ja el Govern: «La decisió és claríssima».

Junts no proposarà cap substitut per a la presidència

 Junts per Catalunya no proposarà cap persona per substituir la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, segons va anunciar ahir a la tarda el secretari general de la formació, Jordi Turull. El partit va tancar files a l’entorn de Borràs davant d’aquesta «injusta i injustificable» decisió, que a parer de la formació vulnera la seva presumpció d’innocència i ho fa «per interessos partidistes». Turull va considerar «molt greu» que el Parlament s’hagi «anticipat» a la justícia espanyola, i va subratllar que la condemna «completament desorbitada» que es demana a la presidenta suspesa és «la prova que és persecució política».

L’opinió de Junts a l’entorn del judici contrasta obertament amb la que ahir mateix a la tarda va expressar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va defensar la suspensió de Borràs tot afirmant que no es tracta d’un cas de repressió política «sinó de presumpta corrupció». Turull es va mostrar molt crític amb la decisió de la Mesa del Parlament tot opinant que no es pot demanar que es desjudicialitzi la política catalana «i al mateix temps fer el que s’ha fet avui [per ahir] que és suspendre la presidenta Borràs abans que sigui jutjada». Per això el partit comparteix «perfectament» la decisió de Borràs de no dimitir i «no proposarà cap persona per substituir-la». Turull va subratllar que «tot i les dificultats, tot i les decepcions personals i polítiques, Junts mai no atiarà la flama de la divisió entre l’independentisme». 

Executives territorials de Junts urgeixen que la militància pugui votar si han de seguir al Govern

Executives locals i comarcals de Junts han urgit a la direcció del partit al fet que la militància pugui votar en una consulta sobre la conveniència de seguir o no al Govern després que la Mesa del Parlament aprovés suspendre a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb els vots de PSC, Units, ERC i la CUP.

Entre les executives que ja ho han avalat hi ha la d'Igualada i Argentona; El Vendrell, Altafulla i La Riera de Gaià, Creixell i el Catllar (Tarragona) i l'executiva comarcal del Tarragonès, i s'està abordant també a la de Tortosa i Calafell (Tarragona) i a la del Maresme (Barcelona), segons han explicat fonts consultades per Europa Press.

Des d'Igualada, Argentona i El Vendrell es rebutja la suspensió de Borràs, i per això demanen que es duguin a terme accions urgents, entre les quals, que s'aprovi "la possibilitat de sotmetre a votació el suport a l'actual Govern i que sigui la mateixa militància qui decideixi el full de ruta dins del marc d'un exercici democràtic".