El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dimarts que el Govern no té previst adoptar mesures generalitzades contra la sequera durant el mes d'agost, però ha tornat a demanar a la ciutadania que redueixi el seu consum d'aigua.

"En aquests moments, estem al 42 % de reserves en els embassaments, per tant, encara estem en una situació que ens permet afrontar les pròximes setmanes amb serenitat, però sense confiar-nos. És important avançar en l'estalvi d'aigua", ha assenyalat Aragonès en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

El president ha subratllat que el subministrament d'aigua per al consum domèstic està garantit gràcies al reforç de les infraestructures de distribució dut a terme els últims anys, així com l'aportació de les dessaladores, que actualment estan treballant al 85 % de la seva capacitat,

"Durant aquest mes d'agost no està previst haver d'adoptar mesures d'abast general més intenses de les quals hi ha ara, seguirem fent seguiment i monitoritzant la situació", ha indicat.

Aragonès també ha subratllat que en l'última setmana de juliol es va registrar un descens del consum d'aigua per habitant, i ha agraït a la ciutadania la conscienciació sobre aquesta problemàtica.

Primera reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera

El Govern ha constituït aquest dimarts la Comissió Interdepartamental de Sequera, que ha celebrat la primera reunió al Palau de la Generalitat. La comissió es crea en un moment en què els embassaments de conques internes catalanes es troben a un 42,3% de reserves i després que la setmana passada es declarés l'alerta hidrològica a les unitats de la capçalera del Ter, el Llobregat mitjà i l'Anoia Gaià i que s'afegeixen a la unitat Carme-Capellades. L'objectiu de la comissió és fer seguiment de com evolucionen els diferents estats de sequera i acordar les mesures necessàries, incloses les de caràcter normatiu, per minimitzar-ne l'impacte.

En aquesta primera reunió, s'ha informat els integrants de l'estat i evolució de la situació i de les mesures que s'estan duent a terme en cada unitat del territori. A partir d'ara, la comissió es reunirà quan ho decideixi la seva presidència -està presidida per la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà-, a iniciativa pròpia o per petició d'algun dels seus membres atesa l'evolució dels recursos hídrics.

A més de la presidenta Teresa Jordà, la comissió també està integrada per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, així com el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes. A la reunió també han assistit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el director d'abastament de l'ACA, Jordi Molist.