El primer dia d'entrada en vigor de les rebaixes al transport públic ha començat amb normalitat a Rodalies i Mitja Distància. Com que els títols es podien adquirir des del passat 24 d'agost, els usuaris no han reportat cap problema. "He agafat el tren a Vilassar i he vingut molt bé. Avui no he notat gaire diferència", ha dit l'Eva. Preguntats per l'ACN, en tots els casos, els viatgers habituals han celebrat les bonificacions. "Aquests mesos s'agraeix anar més descansat econòmicament", ha opinat la Mariona.

Per contra, la nova mesura ha provocat algunes cues a primera hora del matí a les màquines de venda de bitllets del metro de Barcelona. "No m'esperava que hi hagués tanta cua", ha assegurat la Mariona, usuària habitual del metro.

Els descomptes estaran vigents fins al 31 de desembre en el cas de Rodalies. Els títols multiviatge bonificats de l'ATM (T-usual, T-casual i T-jove, entre altres) caducaran el 15 de gener i en l'alta velocitat i l'Avant els descomptes s'allargaran fins al 31 de gener del 2023. En qualsevol cas, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va deixar la porta oberta a prorrogar la rebaixa.

Normalitat a Rodalies

A Rodalies, com que l'abonament gratuït es podia adquirir des del passat 24 d'agost, la majoria de persones ja el tenien. "Vaig agafar-lo el primer dia que es va poder comprar, i la veritat que vaig poder-ho fer molt fàcil", ha dit la Cristina. Els usuaris també han constatat que, de moment, l'ocupació als trens ha estat l'habitual. "Avui no he notat gaire diferència", ha opinat l'Eva. Ara bé, la majoria també han admès que de cara a la setmana vinent, quan comenci el curs escolar, estan "convençuts" que "hi haurà més gent".

L'ATM va anticipar que un dels efectes que podia provocar la gratuïtat de Rodalies era el transvasament d'usuaris habituals del metro o el tramvia cap a la Renfe. Aquest ha estat el cas del Toni, de Cornellà de Llobregat, que ha explicat que ha decidit canviar-se "pel preu". "Així m'estalvio els 20 o 30 euros que m'hauria costat el metro", ha indicat. Segons els càlculs de l'ATM, això pot provocar un impacte d'entre 40 i 50 milions d'euros en el seu conjunt.

Cues al metro

En el primer dia de descomptes en el transport públic, la majoria de cues s'han vist a les màquines d'autovenda de les estacions de metro, on es poden adquirir els títols multiviatge més habituals, com la T-usual, la T-casual o la T-jove. Així, a l'estació de Sants de Barcelona a primera hora del matí s'hi han vist més persones del que és habitual comprant bitllet.

"M'he esperat a avui a comprar-lo perquè així tenia el descompte del 50%", ha dit la Cristina. "M'ho vaig fer coincidir perquè la T-casual m'acabés ahir", ha indicat la Mariona. De fet, la seva opinió era compartida per molts usuaris. Altres, en canvi, han explicat que agafaran els bitllets els pròxims dies, quan els caduquin els que estan fent servir ara. "Porto una T-mensual i fins que no se m'acabi no agafaré el bitllet gratuït", ha assegurat l'Andrés.

Vistes les cues, el Departament de Territori, que presideix l'ATM, ha recalcat que el decret del govern espanyol que estableix la bonificació dels abonaments del transport públic "no permetia vendre per avançat els títols integrats amb descompte", com sí que es podia fer en el cas de Renfe.

Satisfacció amb els descomptes

En tots els casos els usuaris han celebrat els descomptes. "Sempre faig servir Rodalies i és car, sempre tenim problemes, ho passem fatal... ara almenys alguna cosa ens compensa!", ha opinat l'Eva. "Agafo el tren, el metro i el bus cada dia i de 53 euros al mes que pagava abans, ara pagaré només uns 20", ha detallat la Cristina. "Aquesta mesura farà que la gent agafi més el transport públic", ha opinat l'Andrés.

Ara bé, altres no ho han vis tan clar. "També és una ajuda que fa una mica de por. Quines conseqüències té que, de sobte, el tren sigui gratis?", s'ha preguntat la Mariona.

Segons les últimes dades publicades pel govern espanyol, a Catalunya des del 24 d'agost fins a 102.971 persones han adquirit abonaments gratuïts per Rodalies i 17.702 usuaris han demanat títols multiviatge bonificats de Mitja Distància.