El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres a la nit la seva decisió de destituir el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, màxim representant de Junts en l'executiu, per "pèrdua de confiança" en ell. "Em dol però és del tot necessari per enfortir el Govern", ha assegurat el president en una compareixença des del Palau de la Generalitat passades les 23 hores de la nit. Segons ha explicat, Puigneró no el va informar tot i conèixer que el president de Junts al Parlament, Albert Batet, plantejaria una qüestió de confiança en el debat de política general. Segons Aragonès, Junts ha de proposar un nom per a la vicepresidència que "ajudi a canviar la dinàmica i a refer les confiances".

Reunió extraordinària de l'executiu

Aragonès ha comparegut passades les onze de la nit d'aquest dimecres des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, després d'una reunió extraordinària del Govern aquesta tarda. A la reunió del Govern, que s'ha allargat durant dues hores, Aragonès ha preguntat a cada conseller de Junts si donen suport a la qüestió de confiança que demana el seu partit. El cap del Govern ha tornat a exigir respecte institucional. Després del Consell Executiu, el president ha citat Turull a Palau, amb qui ha mantingut una reunió que s'ha allargat durant més de 3 hores.

Després de la reunió del Consell Executiu, Junts ha assegurat en un comunicat que els seus consellers han defensat de forma "unànime" tant l'acord de Govern com la qüestió de confiança que va proposar dimarts el seu grup parlamentari, durant el debat de política general al Parlament.

Per la seva banda, però, fonts de la Presidència apunten que el cap de l'executiu, Pere Aragonès, hi ha vist matisos irregulars, i que ha lamentat que els representants de Junts hagin respost amb poca claredat sobre el seu aval a la qüestió de confiança.

Això es produeix després que el dimarts al Debat de Política General Junts plantegés a Aragonès sotmetre's a una qüestió de confiança si no concreta com complir l'acord del Govern, i el president ho rebutgés i instés els seus socis de coalició a prendre una decisió "amb celeritat" sobre si surten o no de l'Executiu. Puigneró no va informar amb antelació l'amenaça de Junts de demanar a Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança, per la qual cosa el president l'ha cessat i ha demanat als seus socis de JxCat que triïn un nou nom per a substituir-lo.