L'executiva de Junts està reunida des de les onze del matí aquest dimecres per pactar la consulta sobre la continuïtat al Govern malgrat no haver arribat a un acord amb el president Aragonès com volien. Des del partit preveuen que sigui una reunió llarga i que no s'anunciï la pregunta fins a la tarda. Això sí, la setmana passada ja van acordar que la consulta a la militància es farà el 6 i 7 d'octubre. És la primera reunió en què participa la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, que aquest mateix dilluns ha formalitzat la seva militància a Junts i vol fer "campanya activa" per convèncer la militància que cal ser al Govern. Altres veus dins del partit, però, aposten per fer una pregunta clara a les bases sobre el trencament amb ERC.

Alsina tindrà veu i vot a l'executiva com a consellera del Govern, però no podrà votar a la consulta, ja que fan falta sis mesos des que et fas militant per poder participar-hi. Es calcula que uns 6.000 militants podran votar a la consulta del 6 i 7 d'octubre.

Aquest dilluns la direcció del partit explicarà a l'executiva quin és l'estat de les negociacions del cap de setmana. La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha avançat aquest matí que a l'última proposta que han fet arribar a Aragonès, ja no apareix la condició de restituir el vicepresident Jordi Puigneró. El mateix Puigneró ha assegurat que no volia ser un obstacle en la negociació.

A part de la restitució, la proposta inicial de junts incloïa com a condicions la unitat d'acció a Madrid, que a la taula de diàleg es parli d'autodeterminació i amnistia i que hi torni a haver un espai per fixar l'estratègia de l'independentisme. A més, des de Junts volen el Consell de la República, plataforma presidida per Carles Puigdemont, coordini l'estratègia independentista.

Aragonès creu que l'última proposta que ahir al vespre va fer arribat Junts no resol res. Fonts de la Presidència expliquen a l'ACN que han rebut un missatge de text breu via whatsapp, a diferència de la proposta formal de divendres. Aquestes mateixes fonts confirmen que ja no hi consta la restitució del vicepresident Puigneró, però que es manté, per exemple, que la coordinació estratègica ha d'estar supeditada al Consell de la República. Així doncs, apunten que aquest nou redactat planteja encara més dubtes. Des del Palau de la Generalitat estaran atents a l'executiva de Junts.

El rol del Consell de la República ja va ser motiu de discussió i un dels elements que van bloquejar les negociacions per formar govern durant mesos. Des d'ERC creuen que el Consell de la República no és transversal i que cal reformar-lo.

Consulta a la militància

A Junts fa mesos que debaten sobre la continuïtat al Govern d'Aragonès, on fa un any i quatre mesos que governen com a socis dels republicans. Fins i tot van fer una autoria interna per valorar fins a quin punt s'estava complint l'acord de govern amb ERC, especialment pel que fa a la carpeta independentista. A més, al congrés del partit es va optar per celebrar una consulta sobre l'aliança amb ERC o "prendre altres iniciatives adequades a la situació".

Amb la petició d'una qüestió de confiança a Aragonès si no aportava "concrecions" sobre el pacte de govern i la destitució de Puigneró, s'ha accelerat l'aposta de Junts per aquesta consulta, que se celebrarà aquesta mateixa setmana.