La militància de Junts ha decidit sortir del Govern de la Generalitat, trencant el pacte amb Esquerra Republicana de Catalunya. Aquesta opció s'ha imposat amb un 55,7% dels vots a l'opció de mantenir aquest acord a la de mantenir-se a l'Executiu. Només un 1,88% ha votat en blanc.

Davant aquesta situació, els moviments polítics no han trigat a arribar. Els consellers ja estan presentat la renúncia al seu càrrec al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Ho ha confirmat aquesta tarda el secretari de Junts, Jordi Turull, en una roda de premsa posterior a una reunió del partit per analitzar els resultats.

Els cessaments es publicaran després al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) a un annex que no té hora determinada de publicació. La seva baixa no serà eficaç fins que no es produeixi aquesta publicació.

Durant la compareixença, la presidenta de la formació, Laura Borràs, ha assegurat que "Junts guanya i Aragonès perd". Ha considerat que el Govern "ha fracassat" i "ha perdut la legitimitat democràtica", després de no poder arribar a cap acord. Cal recordar que Borràs, a diferència de Turull, que no s'ha pronunciat ni un cop publicats els resultats, s'ha mostrat a favor de trencar el pacte de Govern d'ençà que va convocar-se la consulta.

La consulta de Junts sobre la seva continuïtat al Govern ha acabat aquest divendres a les cinc de la tarda. Un total de 6.465 afilats han pogut respondre en dos dies a la pregunta: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat de Catalunya?".

Jordi Turull ha estat el responsable d'informar el president de la Generalitat del resultat de la consulta minuts abans de fer-la pública, segons han explicat fonts de Palau.

Aragonès es reuneix amb el seu equip a Palau per analitzar la sortida de Junts del Govern

Un cop s'han donat a conèixer els resultats Pere Aragonès, s'ha reunit amb el seu equip més directe al Palau de la Generalitat per analitzar la sortida de Junts del Govern.

Un cop feta la roda de premsa de Junts, Pere Aragonès compareixerà a la Galeria Gòtica de Palau. Tanmateix, fonts de la Presidència han confirmat que aquest divendres encara no es donaran a conèixer els noms dels nous consellers i conselleres d'ERC.

Primeres reaccions

Les primeres reaccions no han trigat a arribar. Un dels primers a pronunciar-se ha estat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que creu que la sortida de Junts del Govern deixa Catalunya en una situació compromesa. 

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, també s'ha posicionat i veu la marxa de Junts com una mostra més del “col·lapse de la legislatura”. Addicionalment, Jèssica Albiach ha interpretat la situació com "una nova oportunitat de posar Catalunya en marxa amb una majoria progressista". 

Carlos Carrizosa, per la seva banda, ha considerat a través de Twitter que la sortida de Junts del Govern significa "el suïcidi del 52%" -en al·lusió al percentatge de diputats independentistes al Parlament de Catalunya- "passi el que passi amb el Govern".