Els equips d’atenció primària de la regió sanitària de la Catalunya Central han administrat més de 27.000 vacunes de grip i covid-19 (dosis de record) en les tres primeres setmanes que s’han compaginat totes dues campanyes, adreçada en aquest inici a persones de més de 80 anys i als que s’identifica com a persones institucionalitzades -que treballen en centres d’internament, així com també personal docent, forces i cossos de seguretat, bombers, serveis d’emergències-, i d’atenció domiciliària. 

Una campanya que, des d'aquest dilluns, el Departament de Salut ha obert a les persones d’entre 60 i 79 anys amb la doble vacuna amb l’objectiu de disminuir al màxim la incidència dels dos virus en els grups de risc. En el cas de la Catalunya Central (que inclou Osona) estan cridades a vacunar-se prop de 110.000 persones de la Catalunya Central, de les quals gairebé 100.000 ja estan immunitzades amb la primera dosi de record contra la covid-19. És a dir, gairebé 9 de cada 10 ciutadans de la Catalunya Central d’entre 60 i 79 anys tenen la primera dosi de record administrada i poden ara demanar hora per a rebre la segona i, a la vegada, poden també administrar-se la vacuna antigripal.

D’aquesta franja de població, segons dades facilitades ahir pel departament, a l’Anoia és on hi ha un percentatge més alt de cobertura vacunal (el 97%), mentre que al Bages i al Berguedà és del 91%, i al Moianès i Solsonès del 90%.

Fonts del regió sanitària de la Catalunya Central destaquen que ambdues vacunes «eviten notablement que les persones que se n’infectin desenvolupin de manera greu la malaltia, reduint hospitalitzacions i ingressos a l’UCI». Per aquesta raó, el departament de Salut insisteix en la importància que es vacunin contra la grip i amb la dosi de record contra la covid-19 col·lectius considerats de risc i que inclou persones de 60 anys o més; les que pateixen alguna malaltia crònica; dones embarassades; infants entre els 6 mesos i 2 anys que tinguin antecedents de prematuritat; així com també personal d’un centre sanitari o sociosanitari, que realitzi cures domiciliàries a persones amb alguna malaltia considerada de risc o que treballi a farmàcies o a institucions d’atenció geriàtrica i convivents d’una persona amb una condició de salut considerada de risc.

Preparació de la vacuna de record de la covid-19 al CAP de Cappont de Lleida ACN/Blanca Blay

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha admès aquest dilluns en la presentació de la nova fase de vacunació que la demanda de cites està «més continguda» perquè hi ha la sensació que la covid ja s’ha passat o és més lleu. Tot i això, va insistir que cal que les persones que sobretot formen part dels grups de risc es vacunin perquè són les que més poden emmalaltir. Cabezas feia una crida a vacunar-se «perquè entrem a la tardor i veiem les dades que hi ha als països de l’entorn».

Per ara, ha reconegut que les xifres de contagis de covid a Catalunya es troben contingudes, amb al voltant de 16 persones a les UCI, una incidència estable però un increment d’hospitalitzacions. S’espera que durant la tardor hi hagi una onada més petita i amb una repercussió assistencial menor gràcies a la cobertura de vacunació però també a la immunització després d’haver passat el virus. Tanmateix, reiterava que és rellevant vacunar-se tant contra la covid com contra la grip perquè no se sap com es comportarà enguany la grip.

La doble vacunació contra la grip i contra la covid es fa als diferents centres d’atenció primària (CAP), majoritàriament en mòduls exteriors ubicats al costat de l’ambulatori i que havien servit anteriorment per fer tests d’antígens i PCR. Segons Cabezas, n’hi ha més d’un centenar desplegats a Catalunya.