El PSC guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin ara amb entre 35 i 41 escons, seguida d'ERC, que obtindria entre 30 i 36, mentre que Junts baixaria i perdria entre 13 i 8 diputats al Parlament quedant-se amb entre 19 i 24, segons una enquesta del Centre d´Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.

Així ho mostra la tercera onada del Baròmetre d'Opinió Política del 2022 que ha presentat aquest dimecres el director del CEO, Jordi Muñoz, la primera enquesta que publica l'organisme des que Junts va sortir del Govern, ja que es va elaborar entre el 27 de setembre i el 21 d'octubre --ha començat al mateix moment que la crisi dels exsocis de l'Executiu i ha finalitzat dues setmanes abans de la ruptura-- amb una mostra de 2.000 persones.

Darrere del PSC, ERC i Junts, la quarta força al Parlament seria el PP amb 11-16 diputats, la CUP obtindria entre 8 i 12, els comuns i Vox entre 6 i 10, i Cs es podria quedar fora de la Cambra catalana o entrar fins a 4 llocs.

La majoria independentista podria perillar amb una forquilla de 57-72 escons, per sota dels actuals 74. La majoria està en 68 escons.

Resultats segons el baròmetre:

  • PSC - 35/41
  • ERC - 30/36
  • Junts - 19/24
  • PP - 11/16
  • CUP - 8/12
  • Comuns - 6/10
  • Vox - 6/10
  • Cs - 0/4

El director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), Jordi Muñoz, ha afirmat que és "aviat" per treure conclusions sobre els efectes de la sortida de Junts del Govern ja que la meitat de les enquestes es van realitzar abans de la decisió i, l'altra meitat, després del 7 d'octubre. I, a més, assegura que no s'han observat diferències substancials entre les enquestes realitzades abans i després.

Per a Muñoz, segons l'enquesta, no és que Junts perdi votants en favor d'un altre partit sinó que no és capaç d'atraure nous votants de l'abstenció. I ha destacat també que a les últimes eleccions del 2021, Junts tenia el seu electorat "molt mobilitzat".

Pel que fa a les transferències de vot respecte a les últimes eleccions del 14 de febrer del 2021 es conclou que CUP i comuns són els partits que presenten taxes més elevades de retenció de vot. Mentre que Ciutadans té les més baixes.

A la pregunta de qui votarien si tinguessin un segon vot, ERC és la segona opció preferida dels votants de PSC, Junts i la CUP. I, en canvi, el PSC és la segona opció preferida dels votants d'En Comú Podem. Els votants d'ERC repartirien el seu segon vot entre PSC (23%), Junts i la CUP (21% cadascun). Per la seva banda, els votants de Vox i Cs tenen el PPC com a segona opció.

Junqueras, el més ben valorar, i Carrizosa, el menys

El president d'ERC, Oriol Junqueras, és el líder polític més ben valorat amb un 4,9 seguit del portaveu de Podem al Congrés, Jaume Asens, que obté un 4,5. Al seu darrere hi ha el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la diputada de la CUP Eulàlia Reguant; i la líder dels comuns, Jéssica Albiach, amb un triple empat amb un 4,4. El líder polític menys valorat és el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, amb un 1,8. I la líder del seu partit, Inés Arrimadas, és més coneguda per part dels enquestats que el president Aragonès.

Eleccions al Congrés: també victòria del PSC

Pel que fa a l'estimació d'escons en cas d'unes eleccions al Congrés, el PSC guanyaria els comicis a Catalunya amb 12-15, millorant els 12 actuals. I, en segona posició, se situaria ERC amb 10-13, que va guanyar les últimes eleccions espanyoles amb 13 escons. Junts es mantindria en tercer lloc amb 6-8 diputats (ara en té 8); el PPC n'obtindria entre 4 i 7 (davant dels 2 actuals); els comuns es quedarien amb 4-6 (ara en té 7); la CUP n'aconseguiria entre 1 i 3, ara en té 2. Vox es quedaria amb 2-3 i Cs en última posició amb 0-1.