El president de la Generalitat, Pere Aragonès, veu l'acord per "eliminar i esborrar" la sedició com un "pas importantíssim". En una compareixença a la Galeria Gòtica de Palau, aquest divendres al matí, Aragonès ha afegit que a partir d'ara cal ampliar l'entesa per la "completa desjudicialització". El president ha reiterat que el delicte "queda eliminat i esborrat" i que "desapareix" del Codi Penal, i que així "es comença a construir la resolució del conflicte".

El president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir a la nit a La Sexta la derogació del delicte de sedició, que se substituirà pel de "desordres públics agreujats". ERC va celebrar la notícia i va apuntar que era fruit d'un pacte dels republicans amb el president espanyol.

Minuts després, Aragonès ja va celebrar a Twitter el "pas indispensable en la desjudicialització". La taula de diàleg va acordar al juliol impulsar "abans de final d’any" les reformes legislatives "que calgui" per acabar amb la "repressió" de l'Estat.

Primeres reaccions

Les valoracions, totes a la xarxa, han continuat amb el primer secretari del PSC i líder de l'oposició, Salvador Illa, que ha celebrat l'anunci: "Mirar endavant, aquest és el camí".

S'hi ha afegit el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha aplaudit la reforma del delicte de sedició. "Compleix així la seva paraula d'homologar el nostre Codi Penal a Europa, tal com va acordar amb nosaltres". Asens ha recordat que la formació lila ho ha "lluitat des de l'inici del mandat". "Ens vam presentar a les eleccions exigint indults, taula de diàleg i reforma del Codi Penal", ha recordat.

Yolanda Díaz ha celebrat aquest dijous l'anunci de Pedro Sánchez de la reforma del delicte de sedició amb una piulada a Twitter en què subratlla que "aquest govern compleix el que diu". La vicepresidenta segona de l'executiu estatal ha subratllat que el compliment de la promesa significarà "la modernització del Codi Penal".

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo ha criticat la "irresponsabilitats històrica" i "ingenuïtat" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En un fil a les xarxes socials, Feijóo ha acusat Sánchez d'avantposar el seu interès polític a Espanya i ha considerat que és una irresponsabilitat "corregir la feina del Suprem de la mà dels condemnats". El titlla també d'ingenu perquè alerta que l'independentisme "mai es conforma". D'altra banda, s'ha mostrat convençut que hi ha una majoria social que no accepta més "mentides" de l'executiu espanyol "ni més xantatges de l'independentisme".

Per la seva banda, Carles Puigdemont ha considerat que l'anunci simplement "canvia el nom" del delicte, però no el deroga. L'expresident de la Generalitat convida a "llegir molt bé la lletra menuda i la gran" perquè, al seu parer, Sánchez "és un mestre en l'art de l'enganyifa", i posa exemples com la llei mordassa o el català a Europa. Alhora, l'eurodiputat de JuntsXCat opina que si es continua condemnat l'organització d'un referèndum per la independència, "tan se val si són 15 anys de presó o en són 5: estan criminalitzant un dret".

"Quan la supressió de la sedició tingui lloc, podrem dir que és positiva, perquè s'elimina un supòsit del Codi Penal que ha estat utilitzat, i mal utilitzat, en contra nostra". És la valoració de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, a través d'un fil de Twitter.

Cal recordar que, a finals d'octubre, el secretari general del partit, Jordi Turull, defensava que la reforma que pertoca sobre el delicte de sedició és, precisament, la "derogació". Així va respondre en una entrevista a 'Ser Catalunya' després que 'El País' publiqués que el govern espanyol estaria disposat a reduir a la meitat la pena per sedició.