La Mesa del Parlament ha acordat sancionar el diputat de Junts Francesc de Dalmases amb una multa de 600 euros i una amonestació pública per vulnerar el Codi de conducta del Parlament. L'òrgan ha pres aquesta decisió després que la Comissió de l'Estatut dels Diputats (CED) conclogués al seu informe que el diputat de Junts havia comès una "infracció lleu" en l'esbroncada a una periodista del FAQs. Les sancions econòmiques pels casos d'infracció lleu del codi van des dels 600 euros com a mínim –la xifra que s'ha acordat en el cas de Dalmases- fins als 12.000 euros.

En la reunió de divendres passat la Comissió de l'Estatut dels Diputats va concloure que Dalmases havia "intimidat" la periodista i ho va emmarcar en una infracció lleu del codi de conducta del Parlament. El text de la CED es va aprovar amb els vots a favor del PSC,ERC, la CUP i els comuns, l'abstenció de Vox, Cs i el PPC i el vot contrari de Junts.

Segons el codi de conducta les sancions per a infraccions lleus poden ser una amonestació pública o bé una multa econòmica, que pot anar dels 600 als 12.000 euros. En aquest cas s'ha optat per multar Dalmases amb el mínim, 600 euros.

L'informe de la CED no proposava com sancionar Dalmases, ja que és una competència de la Mesa. Tot i això el text sí que considerava que Dalmases va vulnerar els articles 7 i 8 del codi de conducta. Concretament, l'article 7 estipula que els diputats han de tenir "una actitud escrupolosa i exemplar" i "una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans". També assenyala que s'ha d'utilitzar "un llenguatge adequat" i "un sistema de relació fonamentat en la interacció constructiva, cordial i dialogant".

Pel que fa a l'article 8 s'hi concreta que la col·laboració entre els diputats i els mitjans de comunicació "s'ha d'orientar a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió formada".

Ara Dalmases té dret a demanar la reconsideració de la sanció. Té cinc dies des que rebi la notificació i si decideix presentar-ne la Mesa l'haurà de resoldre en el termini de 15 dies. La sanció no serà ferma fins que es resolgui la sol·licitud de reconsideració, en cas que n'hi hagi.

Posteriorment a la reunió de la Mesa, el PSC ha explicat que els seus representants en aquest òrgan eren partidaris de la reprovació de Dalmases, però no de la sanció econòmica. La portaveu socialista, Alícia Romero, ha explicat en roda de premsa que l'amonestació pública ja és rellevant. "No és una cosa simbòlica, es publica al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya i queda pels segles dels segles", ha remarcat. I ha recordat que és "la primera vegada" que això passa. "Constarà de per vida i la mesura ja és prou contundent", ha justificat.

A més, els socialistes estaven en contra d'aplicar una multa econòmica perquè al codi de conducta "no està prou explicitat" com s'han d'aplicar. "Per què 600 euros i no 6.000?", s'ha preguntat.

Investigació de la CED

La CED va decidir fa dues setmanes investigar si Dalmases va infringir el codi de conducta en el cas de l'esbroncada a una periodista del FAQs. A banda de la versió del diputat de Junts també va sol·licitar al Parlament l'informe que la CCMA va elaborar sobre el cas i una còpia el diari de sessions de la reunió de la comissió de control a la CCMA on Dalmases va comparèixer per pronunciar-se sobre la qüestió.

Un cop recopilada tota la informació, Cuevillas va fer una proposta d'informe que també qualificava la infracció de lleu però que no considerava que els fets fossin una intimidació, i on es proposava que la sanció fos una amonestació pública. Finalment, però, aquest document no es va arribar a votar a la comissió perquè PSC, ERC, la CUP i els comuns en van presentar un d'alternatiu que comptava amb més suports.

Arran del cas de l'esbroncada a una periodista Dalmases va dimitir com a vicepresident de Junts i com a president de la comissió de control de la CCMA, tot i que encara és president de la comissió d'Exteriors del Parlament. Dalmases ara mateix es troba de baixa mèdica.