El TSJC obliga un centre de Barcelona a impartir en castellà almenys una matèria principal sense entrar en percentatges

Educació diu que la sentència és d'un cas anterior a la nova normativa i que no suposa cap nova aplicació | L'Assemblea per una Escola Bilingüe, en canvi, creu que obre la porta a establir més classes en llengua castellana

L'advocat José Domingo i la presidenta de l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada

L'advocat José Domingo i la presidenta de l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada / ACN/Gerard Artigas

Gerard Artigas (ACN)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obligat un centre educatiu de Barcelona a impartir almenys una assignatura en castellà, a banda de la de llengua castellana, sense entrar a establir percentatges. Es tracta de la primera sentència que fixa classes en castellà després de l'entrada en vigor del decret del Govern que rebutja l'aplicació de percentatges lingüístics i de la llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari. És per això que l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), que ha presentat la sentència aquest dimarts, creu que aquesta sentència crea jurisprudència i obre la porta a admetre els recursos de més famílies que demanen escolaritzar els seus fills en castellà. La Generalitat, en canvi, no ho veu així i destaca que la sentència és d'un cas anterior a la nova normativa i que no suposa cap nova aplicació.

L'advocat José Domingo, representant de l'AEB, ha assegurat que la decisió del TSJC "ho canvia tot": "Canvia la planificació que havia fet la Generalitat i deixa sense efecte l'estratègia dissenyada pels governants per acabar amb el model de conjunció lingüística".

La sentència fixa que "una o unes matèries o assignatures addicionals", a banda de la pròpiament de llengua castellana, s'hauran d'impartir en aquesta llengua. Hauran de ser, a més, assignatures "que per la seva importància en el conjunt del currículum i la seva càrrega lectiva puguin ser considerades com a principals", afegeix el tribunal.

La resposta de la Generalitat

El Departament d'Educació ha afirmat que la sentència sobre el castellà que ha donat a conèixer aquest dimarts l'Associació per una Escola Bilingüe és d'un cas anterior a l'aprovació de la nova normativa impulsada pel Govern i que no suposa cap nova aplicació. Segons han defensat fonts del Departament a l'ACN, després de l'aprovació del decret del Govern que rebutja l'aplicació de percentatges lingüístics i de la llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari, cap nova escola ha hagut d'aplicar el castellà per imposició dels tribunals.

En la sentència, que ha fet pública aquest dimarts l'AEB, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga un centre de Barcelona a impartir almenys una assignatura en castellà, a banda de la de llengua castellana, sense entrar a establir percentatges. L'Assemblea creu que aquesta sentència crea jurisprudència i obre la porta a admetre els recursos de més famílies que demanen escolaritzar els seus fills en castellà.