El tupí és un formatge tradicional de les comarques del Pirineu resultant del reaprofitament d'altres formatges vells i secs. Ara, a Boldís Sobirà, al Pallars Sobirà, Ramon Punsola i Pilar Ruíz acaben d'obrir l'única formatgeria dedicada només a l'elaboració artesana de tupí, amb la particularitat que el fan a partir de formatges sencers i no de sobres.

El matrimoni va començar a fer aquest formatge a Mataró l'any 2017, però la pandèmia va estroncar el projecte i van decidir fer un canvi de vida i iniciar-lo al Pallars, d'on el pare del Ramon n'era originari. Casa Nicolau de Boldís Sobirà, una de les 14 cases del poble, és la que ha donat nom a la formatgeria, Lo Nicolau Artesà, que compta amb una quinzena de varietats d'aquest formatge.

Ramon Punsola ha explicat que fan el formatge de tupí tradicional de pasta molt tova i untuosa, amb el sabor fort i intens característic d'aquest producte, i amb un regust del licor emprat en la seva elaboració. Lo Nicolau Artesà li ha afegit el seu toc personal i n'elabora amb ratafia, xocolata, nabius, ceps, figues o nous.

Però el toc més personal l'han fet amb el tupí de boles. Es tracta d'una recepta on han volgut unir la tradició del tupí amb la modernitat de presentar-lo amb boles. Els formatges que utilitzen per fer el tupí els compren a altres productors de la zona i ells solament fan la recepta del tupí.