Quins seran els serveis mínims per la vaga de metges de l'1,2 i 3 de febrer?

Els CAP hauran de prestar l'assistència urgent amb el 25% de la plantilla el primer dia i un terç a partir del segon

Entrada a un CAP

Entrada a un CAP / ACN

ACN

Els serveis mínims de la vaga de facultatius de l'1, 2 i 3 de febrer garanteixen l'atenció d'urgències i el normal funcionament de les unitats especials. Entre aquestes hi ha les UCI, les unitats de vigilància intensiva, les coronàries, les d'hemodiàlisi, neonatologia i parts i els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia. També s'hauran de garantir els tractaments de ràdio i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i atendre l'activitat quirúrgica inajornable. En els centres d'assistència extra hospitalària i d'assistència primària, també s'ha fixat la garantia de l'assistència urgent. Aquest servei es prestarà amb un 25% de la plantilla el primer dia i fins a un terç de la plantilla a partir del segon dia d'aturada.

Tot i això, quan es garanteixi el servei amb un dispositiu assistencial unipersonal, s'haurà de considerar aquesta situació com a mínim i es prestarà amb l'assistència normal pròpia dels serveis especials i ordinaris i altres dispositius d'atenció continuada.

Els serveis farmacèutics es mantindran amb el personal que treballi en els torns de guàrdia i nit establerts. De la seva banda, el transport sanitari haurà d'atendre totes les urgències de qualsevol tipologia i requeriment, tractaments oncològics, diàlisi i oxigenoteràpia. També s'haurà de garantir el servei per a la realització de proves que siguin urgents a criteri del facultatiu.

La resta de serveis funcionaran amb el mateix règim que durant un festiu, exceptuant els centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborables, en què passarà a ser del 50%. També tindran la plantilla d'un festiu els centres penitenciaris del Departament de Justícia i els de donació de sang.

Per últim, l'atenció telefònica s'haurà de prestar per donar resposta a tot tipus d'urgències i emergències sense demora.

L'ordre del Departament de Treball estableix que la direcció dels centres afectats, un cop escoltat el comitè de vaga, ha de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims, exclòs el propi comitè de vaga. Aquests serveis mínims els ha de prestar preferentment, i si n'hi ha, el personal que no exerceixi el dret de vaga.

L'aturada de tres dies l'ha convocat el sindicat Metges de Catalunya i afecta els centres i establiments de l'àmbit del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (Siscat). L'aturada convocada és de les 8 a les 11 hores i de les 17 a les 20 hores als hospitals; i de les 11 a les 14 i de les 17 a les 20 hores per a l'assistència primària i la resta d'unitats sanitàries els dies 1 i 3 de febrer. Per al dia 2, dijous, la crida és de vuit del matí a la mitjanit.