Després d'uns dies de calma meteorològica, amb sol i temperatures més suaus del que és habitual al febrer, Catalunya s'endinsarà a partir d'aquest dilluns en un nou episodi d'inestabilitat, amb un brusc canvi de temps que obligarà a agafar l'abric gruixut i tenir a mà el paraigua. També hi ha experts que vaticinen neu en cotes no molt altes.

Quan comença el canvi de temps?

A partir del 6 de febrer arriba una pertorbació que posarà fi a l'episodi anticiclònic que ha estat dominat el cel aquests darrers dies. Això provocarà una caiguda brusca dels termòmetres, que ja es notarà a partir d'aquest diumenge. A més, arribarà una bateria de precipitacions que poden ser en forma de pluja o de neu en cotes altes; i hi haurà una notable alteració en la mar.

Seran dies de fred intens, però no excepcional. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest acusat descens tèrmic es podria traduir en temperatures fins a dotze graus inferiors a les d'aquests dies

En quin moment farà més fred?

Entre dimarts i dimecres les temperatures tocaran fons. I a partir del dijous, els termòmetres començaran a recuperar-se progressivament, però no es recuperaran els registres habituals per aquesta època de l'any fins a principis de la setmana següent.

Farà molt fred?

No serà l'episodi més sever dels que hem viscut aquest hivern. Venim d'uns dies on el termòmetre ha repuntat i s'ha quedat bastant per sobre del que tocaria per aquestes dates (entre 4 i 5 °C superiors, amb localitats de la costa que han estat vorejant els 20 °C en les hores centrals del dia), així que aquest descens serà pronunciat i sensible, però no ens portarà fins a temperatures mínimes de rècord. En definitiva, seran uns dies gèlids però no extrems.

Caldrà agafar el paraigües?

Sí. L'arribada de les pluges és l'escenari que els models meteorològics indiquen amb més seguretat. Apareixeran ja aquest mateix dilluns a partir del migdia i s'estendran tota la setmana. Es fa difícil encara pronosticar els punts exactes del territori on es localitzaran aquestes precipitacions, però sembla ser que el litoral i prelitoral seran les zones que es veuran més afectades.

Seran pluges molt benvingudes tenint en compte la crisi hidrològica que afecta Catalunya, amb els embassaments de les conques interiors en un crític 29% de la seva capacitat i l'amenaça de majors restriccions per sequera a partir de març.

Aquests mateixos models, ja amb molta menys fiabilitat en analitzar escenaris meteorològics a mitjà termini, assenyalen que les pluges podrien continuar la setmana següent, tot i que serien amb menor intensitat.

On nevarà?

Aquí és on els models meteorològics no es posen d'acord. Mentre el GFS es va aventurar a principis de la setmana a destacar una nevada massiva a tot el territori arribant fins i tot cotes baixes i deixant la nevada de fa una setmana en només un aperitiu, el model europeu ECMWF, en canvi, es mostra molt més moderat en el seu pronòstic. On sí que sembla que els models meteorològics convergeixen és en possibles nevades que se centrarien en la tard-nit del dilluns i al llarg del dimarts, però no saben fixar cotes ni zones.

El pronòstic més realista -que no significa el més exacte pel constant canvi d'escenaris- és que tindrem neu en cotes mitjanes, sobre els 500 a 600 metres, a més d'en el terç nord -Pirineu i Prepirineu-, a les comarques de l'interior de la província de Girona i les del nord de Barcelona-, la Catalunya Central i, a la província de Tarragona, per la zona del Montsant i el PN Els Ports.

La possibilitat que la seu se situï en cotes baixes estarà marcada per la possible aparició d'una 'llevantada' que afecti al litoral, fent baixar encara més els termòmetres acompanyat de més precipitacions. En aquest cas, ara com ara més remot però no impossible, portaria neu ala costa i a l'àrea metropolitana.