El Saló Sant Jordi acull des de primera hora d’aquest matí la capella ardent de l’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs, mort aquest diumenge als 95 anys. Al costat del fèretre, cobert per una senyera i un ram de roses, hi ha una corona de llorer del Govern de la Generalitat i una fotografia de Santiago Bartolomé cedida per 'El Periódico'. També s’hi ha col·locat la seva màquina d’escriure i diversos diccionaris que utilitzava per treballar, així com diversos llibres seus, cinc pipes de fumar, un bust amb la seva imatge, obra de Subirachs i una samarreta de l'equipació que el FC Barcelona li va regalar. El cos ha entrat al Saló amb la cançó 'Pensée des morts', de Georges Brassens, un dels cantants preferits d’Espinàs.
Tot aquest material ha estat cedit per la família per a la vetlla de l’escriptor, que es fa entre les 10.30 hores i les 19.00 hores d’aquest dimarts al Palau de la Generalitat.
Diverses personalitats institucionals, polítiques i culturals i ciutadans anònims s’han apropat al Saló Sant Jordi per donar l’últim adeu a Espinàs, per signar el llibre de condol I acompanyar així als familiars del periodista. “Mai l’oblidarem” ha estat una de les frases més reiterades per tots en declaracions als mitjans de comunicació.
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat que Espinàs és un referent de les lletres catalanes per la seva obra, el seu talent i el seu caràcter “proper, popular i transversal”. Salvador Illa, líder del PSC, ha assenyalat que era un gran cronista de la realitat, compromès amb Catalunya.
Per la seva part, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha manifestat que conèixer Espinàs ha estat “un privilegi" i creu que el millor dels records possibles és fer-lo present amb la lectura de la seva obra. La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha remarcat el llegat d'Espinàs, “un llegat que romandrà entre nosaltres sempre”.
"El país està trist perquè s'acomiada d'una home bo, savi i que ens ha millorat", ha declarat Ernest Maragall, d’ERC. “Espinàs entre en el millor grup de que vol dir avui Catalunya i catalanitat”, ha afegit.
També s’han apropat al Palau de la Generalitat els expresidents Jordi Pujol i Artur Mas, i el president d’Òmnium Cultura, Xavier Antich, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha enaltit aquest dimarts la figura d'Espinàs, de qui ha remarcat que ha estat un dels grans escriptors de la literatura catalana. El president ha dit que la Generalitat s’honora a l’acollir la vetlla de Josep Maria Espinàs i acompanyar la seva família i amics. “Avui moltes persones del país i de fora ploren la mort d’un dels grans de la nostra literatura, un referent, i un mestre de periodistes”, ha afirmat.
La família del periodista i el president, acompanyat per membres del Govern i de la Mesa del Parlament, han rebut al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat el fèretre de l’escriptor. “La Generalitat que li va concedir la Medalla d’Or fa molts anys s’honora avui en acollir aquesta vetlla i acompanyar la seva família i amics i obrir les portes com a referent que és de la nostra literatura i del conjunt de la societat del nostre país”.
Ciutadans anònims
Des del moment que han obert la capella ardent, ciutadans anònims han volgut acomiadar-se de l’escriptor. Enric Domingo ha indicat que Espinàs “és una forma d’explicar tota la nostra vida i una manera de fer”. Domingo va connectar molt amb la seva lectura i en especial dels llibres ‘fets a peu’ perquè són una manera de passejar-se pel món. “Poca gent ho explicava com ell amb naturalitat i senzillesa”.
Per a Montserrat Dam, Espinàs era com “un avi. A una generació ens va ensenyar l’idioma i amb els seus llibres en va fer ganes de llegir”. Pere Lloberas també s’ha apropat aquest dimarts al Saló de Sant Jordi i ha destacat que Espinàs va ser “un gran home, un gran escriptor i ningú l’oblidarà mai”.