El Clínic de Barcelona pateix un ciberatac que afecta els serveis d'urgències, farmàcia i laboratori

El SEM deriva nous pacients a altres hospitals de la ciutat però no s'han traslladat els que ja estaven ingressats

La façana de l'Hospital Clínic el dia 23 d'agost de 2019

La façana de l'Hospital Clínic el dia 23 d'agost de 2019

ACN

 L'Hospital Clínic ha patit aquest diumenge un ciberatac tipus Ransomware, segons ha informat el Departament de la Presidència en un comunicat. L'incident s'ha notificat quan passaven pocs minuts d'un quart de dotze del migdia. Els serveis afectats són els de laboratori, farmàcia i urgències. Segons han explicat a l'ACN fonts del centre, els serveis d'urgències continuen atenent els pacients que ja estaven ingressats, que no han estat traslladats a altres centres, però el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) si que deriva nous pacients a altres hospitals de la ciutat, així com també els codis per ictus o infart. El centre sí que accepten pacients que arriben pel seu propi peu a les seves urgències.

El Clínic ha notificat el ciberatac a l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i cap a dos quarts de dotze s'ha iniciat el desplegament del pla d'actuació per dona resposta a l'incident. Segons ha informat el Govern en un comunicat, el centre s'ha coordinat amb el Departament de Salut i amb els altres hospitals de la ciutat perquè atenguin urgències, transport sanitari i els codis ictus i infart.

Fonts del Clínic han remarcat que no s'ha traslladat cap pacient dels que estaven ingressats a urgències abans del ciberatac, que continuen sent atesos al mateix centre. En canvi, sí que es deriven nous pacients a altres centres. Tot i això, el Clínic accepta aquells pacients que arriben al peu a les seves urgències. Tampoc s'ha traslladat cap dels pacients que estan ingressats a planta.

Els serveis tècnics treballen per resoldre la incidència.

Ransomware

El ciberatac que pateix l'Hospital Clínic és del tipus ransomware que, segons informació publicada al web de l'Agència de Cibersegurat de Catalunya, és un tipus de programari maliciós que impedeix a les víctimes accedir als arxius dels seus dispositius informàtics mitjançant diversos mètodes fins que no s'efectuï el pagament d'un rescat. Afegeixen que l'empresa víctima pot perdre la disponibilitat de les seves dades de manera permanent.

Aquest tipus d'atac és el mateix que van patir l'octubre passat els hospitals Moisès Broggi, Dos de Maig i General de l'Hospitalet de Llobregat, o la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'octubre del 2021.