Vint-i-una comarques catalanes, en alerta per alt risc d'incendi

La Generalitat eleva el pla Alfa a nivell 2 i decreta restriccions a les zones afectades

Incendi de vegetació que s'ha declarat aquest dissabte a Sant Hilari Sacalm.

Incendi de vegetació que s'ha declarat aquest dissabte a Sant Hilari Sacalm. / Bombers de la Generalitat

Redacció

Un total de 21 comarques de Catalunya es troben des d'aquest dissabte en situació de risc alt d’incendi. La Generalitat, atenent les indicacions d’Agents Rurals, ha decidit elevar el pla Alfa fins al nivell 2. La pujada de les temperatures i la baixa humitat han provocat que la situació en moltes zones forestals sigui especialment complicada.

El nivell 2 del pla Alfa suposa diverses restriccions en barbacoes en zones de pícnic, es prohibeix encendre focs a l’aire lliure i es limita l’accés a certs massissos muntanyosos. A més, se suspenen les autoritzacions de treballs forestals i certes activitats agrícoles.

La previsió és que aquestes zones mantinguin aquest nivell alt de risc d’incendi (no és el més alt possible, aquest seria el 3 –molt alt–) durant tot el cap de setmana i segurament al llarg de la setmana que ve. 

Els bombers i els Agents Rurals estan preocupats perquè la sequera continua sent extrema a Catalunya i la situació dels boscos és límit: hi ha gran quantitat de combustible a la part baixa dels arbres amb gran part del brancatge sec.

Des dels cossos de prevenció ja es preveia un estiu complicat. Però l’augment de les temperatures podria empitjorar la situació abans del que s’esperava. Per aquesta raó les autoritats opten per augmentar un nivell més del pla Alfa als territoris més vulnerables.