Antifrau vol investigar el Parlament per possibles irregularitats en les llicències d'edat

L'OAC trasllada a la Mesa una denúncia rebuda sobre la qüestió perquè no pot fiscalitzar la cambra sense el seu permís

Imatge d'arxiu d'un ple del Parlament

Imatge d'arxiu d'un ple del Parlament / Bernat Vilaró

ACN

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha informat al Parlament que ha rebut una denúncia contra la cambra catalana per les presumptes irregularitats en les anomenades llicències per edat als seus treballadors i alguns processos de selecció de personal. Segons la llei de l'OAC, Antifrau no pot investigar el Parlament i altres òrgans estatutaris de mutu propi i sense que sigui requerit pels mateixos òrgans. Per això, ara la Mesa de la cambra ha d'autoritzar la investigació d'Antifrau abans que l'OAC pugui prosseguir amb les indagacions, segons ha avançat el diari 'Ara' i han confirmat a l'ACN fonts coneixedores del cas. Si la Mesa s'hi nega, Antifrau no podrà fer res més, però si ho autoritza es farà una investigació com qualsevol altra.

Si es fa la investigació i es detecten possibles delictes, Antifrau ho haurà de traslladar a la fiscalia. Si hi veu irregularitats administratives, ho comunicarà en un informe motivat. L'article 4.2 de la llei de creació de l'OAC estableix que només podrà investigar òrgans estatutaris com el Parlament, la Sindicatura de Greuges, la de Comptes, el CAC o el Consell de Garanties Estatutàries "si la Mesa del Parlament o el president o presidenta del Parlament o els òrgans corresponents li ho demanen".

Entre les possibles irregularitats que s'assenyalen en la petició de l'OAC al Parlament hi ha la concessió de privilegis al personal de la cambra, com les llicències per edat, la figura que permet als funcionaris cobrar sense treballar a partir dels 60 anys i que es va aprovar l'any 2008. L'escàndol en fer-se públic això va motivar un canvi de la normativa interna al Parlament per evitar que les persones amb llicència cobressin gairebé la totalitat del salari sense prestar cap servei. Actualment poden deixar de treballar uns anys abans de la jubilació, però amb un topall de sou: el que percebrien si estiguessin ja jubilats. També hi ha sota el punt de mira diversos processos de selecció, tot i que no s'ha concretat quins.

Segons el diari, en la reunió de la Mesa del dimarts de la setmana passada, la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, va comunicar aquesta petició d'Antifrau, tot i que no constava a l'ordre del dia. No es va prendre cap decisió, tot i que la intenció de l'òrgan és oferir la màxima col·laboració a l'OAC.