El Parlament retira l’acta a Laura Borràs i votarà el relleu divendres

El Suprem ha tombat les mesures cautelars de la cambra contra la decisió de la JEC

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, durant una sessió de control al Govern

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, durant una sessió de control al Govern / ACN

ACN

La Mesa ha decidit aquest dijous retirar l'escó a Laura Borràs i que el seu relleu a la presidència del Parlament es voti divendres que ve en un ple extraordinari. La vicepresidenta primera amb funcions de presidenta, Alba Vergés, ha convocat la Mesa després que el Tribunal Suprem hagi tombat les mesures cautelars de la cambra contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l'acta de diputada a Borràs sense sentència ferma. Des del 28 de juliol Borràs està suspesa de les seves funcions i, al març, el TSJC la va condemnar a 4,5 anys de presó i 13 d'inhabilitació per fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

La secretaria segona de la Mesa, Aurora Madaula (Junts), ha estat l'única que ha votat en contra la decisió. I Borràs, amb data d'avui 1 de juny, ha perdut l'acta de diputada.

El 3 de maig la JEC va decidir suspendre Borràs després de la condemna del TSJC. La Mesa del Parlament no va aplicar llavors aquesta decisió, com ja va fer amb els casos de Pau Juvillà i Quim Torra, i va proposar presentar un recurs al Tribunal Suprem. Una decisió avalada pel ple del Parlament. Davant del Suprem, la cambra catalana al·legava que Borràs pot recórrer la sentència condemnatòria una instància judicial superior i que el reglament del Parlament estableix la retirada de l'escó només en casos de sentència ferma. Així mateix, demanava que no s'apliqués la suspensió com a mesura cautelar fins que el tribunal decideixi sobre el fons de la qüestió. Una petició que ara ha estat rebutjada pel Suprem.

Paral·lelament, Cs va presentar un escrit a la JEC perquè l'òrgan administratiu instés el Parlament a aplicar de manera immediata la retirada de l'escó a Borràs. Però la Junta Electoral encara no ha resolt aquesta petició.

Junts no prendrà cap decisió fins que Borràs faci una proposta al partit

Junts no prendrà cap decisió sobre la nova presidència del Parlament fins que Laura Borràs faci una proposta al seu partit. Així ho ha explicat la secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula, en una roda de premsa al Parlament acompanyada per la portaveu del grup de Junts, Mònica Sales. Madaula ha apuntat que el partit no prendrà cap decisió fins que Borràs es pronunciï: "Esperarem el que digui ella. Veurem com vol procedir", ha subratllat.

També ha asseverat que la formació no ha parlat "mai" de cap nom. Madaula ha criticat que els partits independentistes parlin "d'enfortir les institucions" -en referència al front democràtic que va proposar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de cara al 23-J-, mentre les "lesionen".

Els comuns proposen Joan Carles Gallego com a president

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha reclamat obrir "una nova etapa". En una roda de premsa després de la decisió de l'òrgan Cid ha assegurat que ara toca "passar pàgina" i "deixar de tenir una presidenta condemnada per un cas de corrupció". "I la presidència del Parlament no pot ser de Junts per designi diví i passi el que passi", ha advertit, i ha afegit que cal que sigui "una presidència progressista i d'esquerres". Precisament per això ha anunciat que els comuns plantejaran com a candidat el diputat Joan Carles Gallego al ple del divendres vinent, que ha d'escollir nou president.