La CUP votarà en blanc i permetrà una presidència de Junts al Parlament perquè no la tingui el PSC

La formació critica JxCat i ERC per entendre's "en qüestió de cadires" i no en estratègia independentista

La diputada de la CUP Laia Estrada en roda de premsa des del Parlament.

La diputada de la CUP Laia Estrada en roda de premsa des del Parlament. / ACN

ACN

La CUP-NCG votarà en blanc en el ple de divendres per escollir una nova presidència al Parlament. D'aquesta manera, permetrà una presidència de Junts perquè no la tingui el PSC. En una roda de premsa, la diputada Laia Estrada ha criticat el "mercadeig" i ha carregat contra JxCat i ERC -que ja ha defensat que aquest càrrec el segueixi ocupant Junts- per entendre's "en qüestió de cadires" i no en estratègia independentista. Els anticapitalistes lamenten que el debat estigui "en el repartiment de cadires" i no en les tàctiques per revertir el "buit de sobirania" de la cambra. Amb aquesta posició, la CUP garanteix que la presidència no recau en els socialistes, que han presentat de candidata la vicepresidenta segona de la Mesa, Assumpta Escarp.

Els diputats de la CUP ja es van abstenir en l'elecció de Laura Borràs com a presidenta de la cambra a l'inici de la legislatura. Els motius, però, van ser uns altres. Aleshores, els anticapitalistes recelaven de la figura de Borràs per la situació judicial per la gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, per la qual ha acabat condemnada.

Ara expliquen que no volen fer confiança "ni a ERC", amb qui no comparteixen l'estratègia, ni a Junts, de qui assegura que a hores d'ara encara no coneixen l'estratègia. Al mateix temps, no volen que la presidència vagi a mans dels de Salvador Illa. Per això assenyalen que "si hi hagués una possibilitat remota que la presidència del Parlament caigués en mans del PSC o un partit del 155" farien tot el possible per a evitar-ho.

"No sembla que hagi de succeir", ha expressat Estrada. Junts celebra una executiva aquest dimarts a la tarda amb la substitució de Borràs damunt la taula i els republicans ja han expressat que respectaran que el partit de Jordi Turull es quedi amb la presidència.

Estrada també ha apuntat que Borràs "ha perdut l'escó i la presidència al Parlament perquè té una condemna d'inhabilitació" i que no ha estat la cambra qui ha decidit "inhabilitar-la". De fet, ha afegit que la Mesa "ha arribat molt més lluny del que va arribar Borràs mateixa" amb el cas de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà.

Hard Rock

La CUP ha fet una crida a participar en la manifestació del 18 de juny a les 12 hores a Tarragona, convocada per la plataforma 'Aturem Hard Rock'. Estrada ha explicat que el 21 de juny està prevista una comissió territorial d'urbanisme "que probablement voldrà donar llum verda al projecte". I ha denunciat que ERC "no vulgui posar punt final" a un macroprojecte que "atempta contra la salut pública i el medi ambient" i que "genera treball precari".