Fets de 1972

Salut obre un expedient per l’intercanvi de dos nadons a l’Hospital de la Vall d’Hebron

Imatge d'arxiu de l'’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona

Imatge d'arxiu de l'’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona

EFE

L’assessoria jurídica de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha obert un expedient davant la reclamació de responsabilitat patrimonial per l’intercanvi de dos nadons a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona el 1972. El despatx d’advocats de la Rioja Sáez-Morga, que porta la defensa d’un d’aquests nadons, ha donat a conèixer aquest dimecres, en una nota, l’obertura de l’expedient, en reunir els requisits d’admissibilitat procedimental.

L’ICS, que gestiona l’Hospital de la Vall d’Hebron, ha confirmat la recepció d’aquesta reclamació i ha ofert «màxima col·laboració» per clarificar els fets, han indicat a Efe fonts d’aquesta empresa pública sanitària.

L’advocat José Sáez Morga, que també defensa una de les criatures que van ser intercanviades en néixer a l’Hospital San Millán de Logronyo el 2002, va donar a conèixer, el 16 maig, que havia assumit la defensa de dos casos similars ocorreguts a l’Hospital General de Guadalajara el 1971 i de la Vall d’Hebron el 1972.

Reclama una indemnització de 2,9 milions d’euros en el cas de Guadalajara i de 3 milions d’euros en els de Barcelona i Logronyo, que és la quantitat màxima que estableix la llei de consumidors i usuaris per danys que es consideren irreparables.

Dos naixements amb cinc minuts de diferència

El cas de l’Hospital de la Vall d’Hebron afecta un home registrat com a nascut a les 11.15 hores d’un dia determinat de 1972 en aquest centre hospitalari, que es va sotmetre a proves d’ADN a finals del 2022. Les proves van oferir resultats de parentiu incompatibles. El llibre de registre de parts d’aquest hospital inclou, aquell dia, un naixement a les 11.15 i un altre a les 11.10 hores.

Sáez Morga, en una roda informativa a Logronyo el 16 de maig, va indicar que, d’acord amb les dades dels parents biològics, un germà formal d’ells va néixer a les 11.10 hores el mateix dia i al mateix hospital, atès pel mateix equip mèdic que el que ha presentat la reclamació.

També va explicar que els pares i un germà biològic del seu defensat han mort, igual que l’home per qui més «probablement» podria haver sigut intercanviat per l’error d’identificació en néixer.