El Parlament de Catalunya torna a tenir presidenta de la cambra. L'alcaldessa sortint de Vic i diputada de Junts, Anna Erra, ocupa des d'aquest divendres el càrrec que havia quedat vacant des de la suspensió de Laura Borràs. ERC i Junts han avalat amb els seus vots el nom d'Erra, que ha pogut ser proclamada presidenta en segona votació amb majoria simple també pel vot en blanc de CUP, Cs i Vox. El PSC ha mantingut, com en la primera votació, la seva aposta per Assumpta Escarp, però en aquesta ocasió només ha rebut el suport dels seus diputats, dels d'En Comú Podem i dels del PPC.

Un cop proclamat el resultat de la segona votació i assolida la majoria simple, Erra ha estat aplaudida pels diputats de Junts i ERC i ha pujat a l'espai reservat a l'hemicicle per a la Mesa. Allà, Erra ha rebut la medalla d’honor del Parlament, un símbol distintiu dels membres de la Mesa que en el cas de la presidència és d’or. Després, la nova presidenta ha fet el seu primer discurs durant el qual s'ha compromès a defensar la sobirania de la cambra "per damunt de tot" i a protegir-la "davant qualsevol ingerència externa".

Exercirà una "presidència plena i amb totes les atribucions, amb rigor i transparència.

Erra ha assegurat que exercirà una "presidència plena i amb totes les atribucions, amb rigor i transparència". "Trobaran sempre en mi una porta oberta i mà estesa", ha assegurat. Així mateix, s'ha compromès a "mantenir" alguns "camins" oberts amb la presidència de Laura Borràs, com la "defensa dels drets polítics dels diputats", la "modernització i transparència" de la institució i el combat contra les actituds "antidemocràtiques".

Erra ha fet referència a les circumstàncies polítiques "gens habituals" per les "interferències democràtiques", entre les quals ha situat la destitució de Borràs -que ha seguit la sessió des de la tribuna de convidats- com a presidenta de la cambra i la retirada del seu escó. En aquest sentit, ha dit que la seva presidència parteix d'una "anomalia democràtica" i espera que es pugui "revertir".

Amb l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la tribuna, Erra també s'ha referit a la presó "patida injustament" per Forcadell per "defensar la sobirania del Parlament". També ha recordat l'expresident del Govern Carles Puigdemont, que ha dit que seguia la sessió plenària des de l'exili, i al diputat de Junts Lluís Puig, que ha de seguir

La nova presidenta de la cambra ha demanat "resoldre el conflicte" a través de la política i amb respecte a les institucions democràtiques, tot deixant enrere la desjudicialització i les "amenaces d'inhabilitació i repressió". S'ha referit a l'1-O i ha assegurat que la cambra és "el lloc idoni per parlar entre tots, buscar acords i assolir una entesa que permeti superar la situació actual i avançar".

Crida a combatre les actituds "antidemocràtiques que trepitgen drets fonamentals"

D'altra banda, ha explicat que Borràs "va obrir camins" que ara ella es compromet a "mantenir" i ha fet una crida a combatre les actituds "antidemocràtiques que trepitgen drets fonamentals", com el feixisme, la xenofòbia o el negacionisme: "No poden tenir lloc en aquest Parlament".

Finalment, Erra ha demanat que el Parlament sigui "exemple de normalitat de la llengua sense perjudici de les altres llengües oficials de Catalunya". "M'agradaria que el Parlament fos l'eina de normalització de la llengua catalana", ha manifestat.

Després del discurs, que ja ha fet des del seu lloc com a presidenta, el líder de Cs, Carlos Carrizosa, li ha demanat la paraula i li ha retret a Erra que ha fet "un discurs partidista, i no de cortesia". Li ha demanat que obri torn, però la nova presidenta ho ha declinat i ha rebutjat la seva demanda.