Una trentena de membres de l'Assemblea de Representants del Consell de la República han criticat en una carta oberta les "mesures unilaterals" del govern de l'ens, encapçalat per Carles Puigdemont i Toni Comín. "Per què sembla que l'Assemblea de Representants esdevé una molèstia per al govern?", pregunten. Qüestió que ve a tomb per la proposta que Puigdemont va fer al finalitzar la legislatura actual del Consell de substituir l'Assemblea per dos òrgans nous, un de representació dels consells locals i un altre que treballi en "l'elaboració de la legislació republicana". La proposta de Puigdemont està ara sotmesa a debat i haurà de passar per una votació, els resultats de la qual es coneixeran a finals d'octubre.

Així doncs, ara com ara els diferents organismes del Consell de la República estan dissolts a l'espera de la configuració de la nova legislatura, que podria tenir el format nou proposat per Puigdemont en cas que la votació l'aprovi o mantenir-se amb l'actual si la proposta no prospera.

En aquest sentit, els signants de la carta crítica, un 25% dels 121 membres de l'Assemblea, alerten que en aquesta proposta "la responsabilitat sobre la confecció i determinació de les normes internes de funcionament del Consell recauria únicament i exclusiva en el govern, que seria autònom i independent en fer i refer les normes al gust dels seus components".

El text és especialment crític amb el vicepresident del Consell, Toni Comín, del qual recorden que ha tingut una "trajectòria política molt fluctuant (dins alguns partits avui espanyolistes)" i al qual acusen d'estar "mogut per la promoció d'interessos personals". Més encara: "Cada dia que passa amb ell en una posició clau, temem que el projecte del Consell pugui estar marcat per la desconfiança, el despotisme i, fins i tot, per l'obsolèscència".

També lamenten la crida de Comín a l'Assemblea a "acatar" les directrius del govern, postura "aberrant en qualsevol sistema parlamentarista seriós", més encara quan en gairebé dos anys de legislatura, "cap de les decisions preses pel govern ha estat obstruïda, refutada o limitada" per l'Assemblea.

Alhora indiquen que durant la legislatura han assistit a "un llarg seguit d'obstacles, intromissions i menyspreus a la feina feta pels representants que sempre provenien de la direcció executiva del govern". Posen com a exemple l'aprovació del Codi de Consells Locals, "que va gaudir d'un ampli suport entre els representants" però que va tenir una "única veu discordant", la de Comín, que "en veure les seves esmenes desestimades, va emprendre una campanya de desprestigi" contra la Comissió Legislativa Orgànica i "va engegar una croada en defensa d'una proposta de concentració del poder legislatiu en el govern, llevant-lo a l'Assemblea".

Tot plegat fa que els signants de la carta critiquin la "deriva autoritària" del govern, especialment de Comín, i, per extensió, les "actuacions unilaterals" que, al seu parer, s'intenten dur a terme.

De la mateixa manera, també acusen el govern del Consell de "desviar una quantitat significativa de recursos" cap a "despeses de representació", i es pregunten si "no han estat una via de negoci d'un cercle reduït de persones pròximes al vicepresident".

La dissolució dels òrgans del Consell de la República implica que els membres de l'Assemblea ho han deixat de ser i, per extensió, han deixat de tenir accés a tot allò que els atorgava el càrrec, com ara els correus institucionals. Aquest és un extrem que els signants de la carta també posen en qüestió.

Calendari del debat

La proposta de Puigdemont sobre el nou format del Consell de la República està sotmès ara a debat dels membres de l'organisme. El cens de les persones que la podran votar es va tancar el 14 de setembre, i després dels períodes d'al·legacions pertinents s'aprovarà definitivament el 10 d'octubre.

La votació de la proposta tindrà lloc de l'11 al 16 d'octubre, i l'endemà es publicaran els resultats provisionals. El 25 d'octubre, un cop resoltes les al·legacions que puguin sorgir, es publicaran els resultats definitius.