El president de la Generalitat, Pere Aragonès, espera poder celebrar una reunió de treball amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant les properes setmanes. Així ho ha dit en una entrevista a TV3, on ha remarcat que els acords "ja estan fixats" i que ara "s'han de desenvolupar" per "avançar en la resolució del conflicte". Precisament una de les qüestions que cal treballar és la taula de diàleg entre governs, i Aragonès ha aprofitat per convidar tant Junts com la CUP a formar part de la delegació catalana que hi ha d'assistir. Segons ha dit, cal participar-hi "amb tota la força" i hi ha obert la porta a tothom qui tingui el referèndum com a objectiu.

Un segon pacte signat per Sánchez per tal de garantir-se la investidura va ser el traspàs de Rodalies i Aragonès ha anunciat que el Govern crearà un comissionat per tal de treballar, juntament amb la consellera de Territori, Ester Capella, en aquest traspàs. El president ha assegurat que ja en tenen pensat el nom i que l'anunciarà "els propers dies". Segons ha dit, es tracta d'una "gran operació de país" i per tant cal "sumar-hi moltíssima gent".

Nou govern a l'Estat

Coincidint amb el dia en què s'han fet públics els noms dels nous ministres que formaran el govern espanyol, Aragonès ha evitat fer una valoració de les cares que integraran el Consell de Ministres. "Més enllà dels noms, el que és important són els fets, perquè seran els fets els que indicaran si la composició és correcta o no", ha argumentat.

En aquest context, ha assegurat que Catalunya té ara "una oportunitat històrica" que cal "aprofitar", en què el govern espanyol no té "una alternativa" que no passi per l'independentisme. "En funció del que decideixi Sánchez, la legislatura tindrà continuïtat o no la tindrà", ha advertit. Això, per a Aragonès, implica que es torni a plantejar la idea d'un referèndum d'independència, al que no ha volgut posar cap data.

En qualsevol cas, Aragonès ha remarcat que les properes setmanes ja tindrà una reunió de treball amb Sánchez per avançar en la resolució del conflicte i per "anar per feina". "Haurem de parlar molt; aquesta legislatura el govern espanyol depèn de Catalunya", ha resumit.

Una segona proposta del president és, el 2024, aconseguir "un gran acord de país" per a un nou sistema de finançament. Segons aquesta iniciativa, Catalunya recaptaria tots els seus impostos.

Taula de diàleg

Durant l'entrevista, Aragonès ha tornat a oferir a Junts i la CUP que participin a la delegació catalana a la taula de diàleg entre governs. "Els qui defensin el referèndum han de formar part de la delegació catalana", ha afirmat, i ha afegit que li agradaria que s'hi veiés representat el conjunt de l'independentisme. Tot i això, ja ha admès que la CUP havia expressat "reserves".

En el cas de Junts, ha assegurat que ara el partit liderat per Jordi Turull i Laura Borràs sí que és partidari de la negociació i, per tant, creu que es pot trobar "un espai de treball conjunt amb els mateixos objectius". Segons Aragonès, Junts sap "des de fa temps" que existeix aquesta proposta però ha dit que de moment no han obtingut resposta.

La resposta de Junts

Paral·lelament, durant el transcurs de l'entrevista Junts ha fet públic un comunicat on asseguren que no han rebut "cap oferiment" d'Aragonès per seure a la taula de diàleg. "El partit recorda que va ser vetat per part del president Aragonès a formar part de la taula de diàleg. De fet, va ser una de les raons de la sortida del Govern de la Generalitat, juntament amb la falta d'estratègia coordinada de l'independentisme i la unitat d'acció a Madrid", afirmen al text.

A més, subratllen que sempre han considerat "improductiva" l'estratègia del diàleg. Junts remarca que aposten per la negociació bilateral i un mecanisme de verificació internacional, propostes que afirmen que el PSOE els ha acceptat en les negociacions per a la investidura.

Restriccions per la sequera

D'altra banda, Aragonès ha explicat que a la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts al migdia el Govern preveu aprovar diverses mesures per pal·liar els efectes de la sequera, tot i que no les ha volgut avançar. Segons ha dit, ara cal "un esforç des de tots els sectors" i ha posat d'exemple tant el turisme, com la indústria com la ciutadania en general. El president ha concretat que algunes de les decisions afectaran el consum d'aigua per part de la població.

El cap de l'executiu tampoc ha tancat la porta a la possibilitat que s'hagi de fer arribar vaixells carregats amb aigua. De fet, segons ha dit, ja s'han activat per tenir aquesta previsió en marxa en cas que fos necessària.