La unitat orgànica de policia judicial de la Guàrdia Civil ha instruït diligències per si el presumpte rescat per terra dels gossos atrapats per la lava a La Palma pogués ser constitutiu de delicte, han informat a EFE fonts de l’institut armat.

Això, a part de la infracció administrativa que comporta que la persona o persones que pot ser que efectuessin el rescat dels gossos se saltessin un control establert per agents de l’autoritat.

El director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, va indicar ahir que es va fer «tot el que s’havia de fer» en relació amb els gossos assetjats per la lava a La Palma, és a dir, mantenir-los amb vida en proveir-los aliment i beguda i autoritzar el seu rescat per dron.

A partir d’aquí, va assenyalar Morcuende, «ja no sabem res més», ni del presumpte rescat per terra ni dels presumptes autors, que van col·locar una pancarta en què deien que els gossos estaven bé i s’identificaven com a Equipo A.

Fora d’això, va qualificar de «menyspreable» que algú se salti els perímetres de seguretat perquè posen en risc la seva vida i la dels equips que haurien d’anar en el seu auxili. Els responsables de l’empresa gallega Aerocamaras, abans d’abandonar les Canàries, han publicat un missatge a les xarxes socials en què diuen sentir-se «enganyats» i insten les autoritats a investigar els fets.