El ple del Tribunal Constitucional també ha declarat inconstitucional la pròrroga de sis mesos del segon estat d'alarma, així com el nomenament d'autoritats competents delegades fixat en el decret corresponent.

La sentència del TC té quatre vots particulars: el del president, Juan José González Rivas, i també dels magistrats Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer.

El govern espanyol acata però "discrepa" de la sentència del TC

La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha apuntat aquest dimecres que el seu executiu "respecta" i "acata" però "no comparteix" i "discrepa respectuosament" de la sentència del TC. Segons Llop "el govern va actuar basant-se en la necessitat i les circumstàncies que es donaven en aquell moment, i ho va fer a més acatant els paràmetres constitucionals". "És evident que el govern i les administracions territorials van actuar en tot moment per salvar la vida i la salut dels ciutadans amb el paraigua legal de l'estat d'alarma per poder actuar sobre els focus de la pandèmia"

A més, ha afegit, "s'ha demostrat la importància de la cogovernança i el diàleg territorial entre les diverses administracions" que "ha estat la clau d'èxit per combatre eficaçment la covid-19".

"Aquesta gestió de la pandèmia, també en matèria de vacunació, ha demostrat l'èxit de la cogovernança i de l'estat de les autonomies", ha dit.

Llop ha apuntat que encara no sap quins efectes pot tenir la sentència perquè de moment només s'ha anunciat el sentit de la resolució.

En tot cas ha assenyalat que "tindrà uns efectes similars a la sentència del primer decret de l'estat d'alarma" que comporta l'obligació de l'Estat de retornar les sancions imposades.