El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha afirmat aquest dimarts que l'ordre d'empresonament als ultres que van assaltar la Llibreria Blanquerna l'any 2013 arriba "tard i malament" perquè es produeix vuit anys després d'aquells fets i cinc després de la primera condemna. Segons Rufián, aquell assalt "va ser l'avantsala de l'arribada al Congrés de 52 diputats de Vox amb idees i formes molt similars". Ha recordat que la Justícia va endarrerir la seva entrada a la presó amb el pretext que tenien fills i filles. "Recordo amb dolor que molts d'ells no van entrar a presó amb la premissa que tenien família, ho vam comentar amb Junqueras a la presó, concretament a Soto del Real", ha dit.

En la mateixa línia, la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, ha celebrat que l'Audiència de Madrid hagi ordenat l'ingrés a presó dels assaltants, però ha criticat que fa "moltíssim temps" que hi haurien d'haver entrat. "Celebrem que delinqüents estiguin on han d'estar", ha afirmat Nogueras aquest dimarts en roda de premsa a la cambra baixa. La portaveu de Junts ha lamentat que "la justícia és molt més ràpida segons el codi postal d'on vens" i ha recordat que "els presos polítics van entrar a la presó des del minut 1".

Deu condemnats a penes de gairebé tres anys de presó

L'Audiència de Madrid dona de termini fins a principis de desembre perquè els deu condemnats per l'anomenat 'cas Blanquerna' ingressin voluntàriament a presó, després que el Tribunal Constitucional no hagi admès el seu recurs d'empara. El recurs contra la condemna de quasi tres anys de presó per assaltar la Delegació de la Generalitat a Madrid el 2013 havia suspès l'execució de la pena l'abril passat. Els condemnats han de recollir presencialment l'ordre d'ingrés a presó entre el 25 i el 29 de novembre, i aleshores tindran deu dies més per entrar al centre penitenciari que escullin.

El Tribunal Suprem va emetre el juliol de 2020 una nova sentència, després que el Tribunal Constitucional anul·lés la primera, i va condemnar els ultradretans a penes d'entre 2 anys i 7 mesos i 2 anys i 9 mesos de presó. A més, l'Audiència ha remès un escrit al Tribunal Suprem perquè indiqui l'estat de l'informe de tramitació de l'indult de dos condemnats més, que també tenen suspès l'ingrés a presó. D'altra banda, un dels condemnats que estava en recerca i captura ja va ser detingut i compleix la pena en un centre penitenciari obert de Madrid, mentre que un altre encara no ha estat localitzat.