El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la restricció vols que procedeixin d'Àfrica, concretament de Sud-àfrica, Botsuana, Eswatini, Lesotho, Moçambic, Namíbia, i Zimbaue. La nova mesura serà vigent a partir de les 00:00 hores del dia 2 de desembre i es mantindrà fins a les 24 hores del 15 de desembre, malgrat que es podrà prorrogar si cal.

La restricció de vols no afectarà aeronaus que traslladin passatgers espanyols o andorrans, i si es tracta de passatgers en trànsit a països no Schengen, estaran en escala menys de 24 hores sense abandonar la zona de trànsit.

La restricció se suma a l'ordre ministerial que exigeix el certificat de vacunació i PCR, la quarantena obligatòria per a passatgers de països de risc i test d'antígens als passatgers que arriben a aeroports espanyols. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha fet una crida a la calma davant l'expansió de la nova variant òmicron. Ha recordat que la celeritat en les actuacions ha permès detectar ja un cas a Barajas. "Espanya és un país segur, que segueix liderant els indicadors de vacunació i té els millors indicadors d'incidència de l'entorn", ha dit.