El primer medicament per prevenir la covid podria estar disponible a l'Estat en dos mesos. Es tracta del Ronapreve, un medicament amb anticossos monoclonals desenvolupat per Regeneron i Roche. Federico Plaza, directiu d'aquesta empresa, ha precisat que el medicament arribarà a Espanya "en poc temps", unes sis o vuit setmanes si les comunitats autònomes materialitzen els seus compromisos de compra.

L'Agència Europea del Medicament va autoritzar a mitjans de novembre el fàrmac Ronapreve, juntament amb el de la biofarmacèutica sud-coreana Celltrion, Regkirona. Tots dos han demostrat la seva eficàcia per reduir els efectes greus de la covid i, per tant, les hospitalitzacions i defuncions. I, com a novetat, el Ronapreve es pot utilitzar també per prevenir la infecció. Això pot ajudar a pacients de molts tipus com per exemple en persones immunodeprimides, com trasplantats o malalts greus d'alguns tipus de càncer, en els quals les vacunes no fan efecte.

"Imaginem que tenim un familiar amb limfoma, que està en quimioteràpia i a la seva casa es detecta un cas de covid. En aquest mateix moment se li podria administrar el medicament i estaria protegit almenys durant un mes", ha explicat Alex Soriano, cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic, en la presentació de Ronapreve a Espanya. Si bé, ha reconegut que l'efecte com a profilaxi ha provat la seva eficàcia en qualsevol mena de persones i, per tant, també es podria fer servir en altres casos.

Serà el Ministeri de Sanitat qui determini en quines situacions es pot prescriure i "probablement s'aprovarà un protocol, perquè arribi als pacients que el necessitin de forma ordenada i fluida", segons ha explicat Plaza. França l'utilitza des de juny per a pacients hospitalitzats o ambulatoris contagiats atès que, segons els assajos, Ronapreve disminueix en un 70% l'hospitalització o mort i la durada dels símptomes a quatre dies. I, com a eina preventiva, en pacients immunodeprimits. En aquest cas els estudis han donat com a resultat que redueix el risc d'infecció simptomàtica en un 81%.