La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha fet una crida a la classe política per "cuidar i mantenir el pacte" de la Constitució, en el 43è aniversari del text. En l'acte institucional d'aquest dilluns a Madrid, Batet ha afegit que cal "actualitzar i renovar l'esperit i el compromís original" de la carta magna espanyola, a més de "saber prolongar i desenvolupar-lo amb nous acords" que en mantinguin "la vigència social diària". "La Constitució és un acord que ha de viure cada dia per ser eficaç", ha reiterat. La presidenta del Congrés també ha avisat que qui discuteix el compliment del text "pretén situar-se per damunt d'ell". Al seu discurs, Batet ha carregat contra el "populisme" de Vox i la "judicialització de la política" del PP.

Batet ha aprofitat l'ocasió per advertir que la Constitució "exigeix respecte i compliment", i que és "programa de futur". La dirigent del PSOE ha apuntat que es pot estar en "desacord" amb algunes obligacions del text i voler-les "modificar", però ha afegit que el seu compliment "no és qüestionable" mentre sigui "vigent".

La presidenta de la cambra baixa espanyola ha asseverat que ser "lleial" amb el text constitucional és "acceptar la legitimitat del triomf de l'altre", i "assumir-lo amb l'esforç d'arribar a acords més o menys amplis". En aquest sentit, Batet ha insistit que reivindicar la carta magna estatal és també celebrar la "consciència de comunitat" i el "compromís de tothom".

A més, ha cridat la classe política espanyola a evitar convertir el debat en un "constant retret d'inconstitucionalitat". De fet, Batet ha fet una crida a recuperar la "lleialtat constitucional". Alhora, ha admès que hi ha un "qüestionament" i "allunyament" d'una "part important" de la ciutadania respecte al text, que provoca "enfrontament, crispació i deslegitimació de la mateixa democràcia".

Sánchez diu que va aportar "drets i llibertats"

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat parlar de la reforma de la Constitució abans de participar en el mateix acte institucional. Tot i això, en una breu declaració als mitjans, ha afirmat que el text va aportar a l'Estat "drets, llibertats, concòrdia, convivència i la nostra pertinença a la UE"".

"Va costar molt", ha dit, i "crec que les generacions que agafem el relleu hem de cuidar-la", fet que significa "complir de pe a pa tots els articles de la Constitució, del primer a l'últim".

Casado reivindica el "pilar democràtic" de la Constitució

El president del PP, Pablo Casado, ha reivindicat el "pilar de la democràcia, la llibertat i la prosperitat" que simbolitza la Constitució, davant el "revisionisme suïcida". En un contacte amb la premsa des del Congrés, aquest dilluns, 6 de desembre, Casado s'ha mostrat en contra de reformar la Carta Magna espanyola. De fet, ha demanat que tots els polítics compleixin la Constitució i que "els nets no desfacin l'abraçada dels seus avis", en referència a l'"amplíssim consens" que va permetre l'aprovació del text, el 1978.

El cap de files del PP ha reivindicat que per canviar la Constitució hi ha d'haver, com a mínim, "el mateix consens" que el de fa 43 anys, i que les "millores" ja s'han produït.