La Comissió de Salut Pública ha aprovat aquest dilluns ampliar la vacunació contra el coronavirus a menors d'entre 5 i 11 anys. En una reunió aquest dimarts al matí, l'organisme ha donat llum verda a la immunització de nens amb el vaccí pediàtric de Pfizer després que l'Agència Europea de Medicaments l'aprovés. Espanya rebrà aquest desembre 1,3 milions de dosis d'aquesta vacuna i de cara al gener 2 milions més. La previsió és que el primer enviament d'aquest vaccí pediàtric arribi a l'Estat espanyol dilluns vinent, 13 de desembre, i la vacunació infantil comenci a partir de dimecres 15 de desembre.

El Ministeri de Sanitat remarca en un comunicat que el repartiment entre les autonomies es farà de forma proporcional a la seva població diana. A l'Estat espanyol hi ha censats uns 3,3 milions de menors d'aquesta franja d'edat i ara per ara constitueixen el grup d'edat amb més incidència acumulada de casos de coronavirus.

L'organisme també ha decidit que l'interval d'administració entre les dues dosis sigui de vuit setmanes "per contribuir a incrementar la resposta immunitària" i per tenir vacunats a tots els menors de dotze anys "en un curt espai de temps amb almenys una dosi". La vacuna es dispensarà en vials diferents dels d'adults.

La proposta de Pfizer era administrar dues dosis de la vacuna pediàtrica als nens amb 28 dies de diferència, amb una quantitat total que equival a una de les dosis dels adults.

A Catalunya es vacunaran primer els nens d'11 anys

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat aquest dimarts que, després de saber que la Comissió de Salut Pública de l'Estat ha impulsat la vacunació dels menors de 12 anys, l'executiu català està ja dissenyant l'estratègia per a posar les dosis necessàries als infants de Catalunya. Així, tot i no concretar com es farà, Plaja ha garantit que "es començarà pels nens d'11 anys i progressivament s'anirà vacunant els nens de més a menys edat" fins a arribar als de 5 anys.

La portaveu assegura que Salut donarà els detalls del dispositiu, però ha garantit que "quan arribin les vacunes, no es demorarà i l'inici serà ràpid".

El que no ha concretat Plaja és si la vacunació dels infants es preveu fer a les escoles o no. Amb tot, ha recordat que a Catalunya "hi ha un precedent que és com s'han vacunat els de 12 anys, que va ser demanant cita prèvia".

Efectes secundaris de la vacuna de Pfizer en nens

Els nens són el grup d’edat en què el coronavirus cursa de manera més asimptomàtica o amb un quadro molt lleu. Per això, els efectes secundaris esperats entre els vacunats també han de ser menors.

No obstant, l’estudi previ confirma que els nens d’entre 5 i 12 anys poden experimentar els mateixos efectes secundaris que la resta de la població. Tot i que de manera molt lleu, els nens que rebin a partir de la setmana vinent la vacuna pediàtrica de Pfizer poden experimentar els següents símptomes o efectes secundaris:

  • Dolor al lloc de la injecció i vermellor a la zona. Es tracta del símptoma més comú de tots.
  • Dolors musculars i cansament.
  • Mal de cap.
  • Esgarrifances.