La retirada de les mascaretes en interiors entrarà en vigor dimecres 20 d'abril, l'endemà que s'aprovi la mesura en el Consell de Ministres. És el que ha proposat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a la reunió del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres, segons ha avançat La Sexta i confirmen fonts coneixedores. Així doncs, l'executiu esperarà a després de Setmana Santa per donar llum verda a la mesura. L'obligació de dur-la es mantindrà en alguns espais com les residències d'avis, els hospitals i el transport públic.

La Generalitat havia demanat al govern espanyol la retirada de les mascaretes en interiors mantenint-les en entorns sanitaris i sociosanitaris i també al transport públic. Ho va comunicar el Departament de Salut al Ministeri de Sanitat en una missiva enviada ahir dimarts. En la missiva, el Govern demana prioritzar la retirada en l'entorn escolar.

Salut demana la mesura abans de Setmana Santa

El Departament de Salut ha celebrat que ja hi hagi data per a la retirada de la mascareta a interiors, però ha criticat que "no hi ha cap fonament científic" perquè no sigui abans de Setmana Santa. En aquest sentit recorda que "bona part" dels països europeus ja han fet decaure aquesta mesura per frenar la propagació de la covid-19. A parer del Departament, la decisió es podria haver pres "fa setmanes" començant pels centres escolars i de forma gradual "per veure'n l'efecte".

I recorda que així ho ha posat de manifest "en nombroses ocasions" tant a la Comissió de Salut Pública com al Consell Interterritorial de Salut. A més, subratlla que aquesta opció té l'aval de societats científiques.

L'Hospital d'Igualada veu amb bons ulls la retirada

Per la seva banda, el director del Consorci Sanitari de l'Anoia, Jordi Monedero, opina que la retirada de les mascaretes en espai interiors és una mesura "correcta i que havia d'arribar". En aquest sentit, defensa que sempre s'estarà a temps de tornar a implantar la mesura en cas que hi hagi un rebrot important o l'aparició d'una nova soca.

El director del Consorci Sanitari de l'Anoia, Jordi Monedero, diu que retirar mascaretes no suposarà cap col·lapse als hospitals

El director del Consorci Sanitari de l'Anoia, Jordi Monedero, diu que retirar mascaretes no suposarà cap col·lapse als hospitals ACN

Monedero també s'ha mostrat convençut que la retirada de les mascaretes no comportarà un col·lapse als centres sanitaris.

Les famílies d'alumnes celebren la retirada

Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC) han celebrat la retirada de la mascareta en interiors després de Setmana Santa anunciada aquest dimecres pel govern estatal, però han lamentat que la mesura arriba tard.

La presidenta de l'entitat, Belén Tascón, ha indicat que les escoles han hagut d'esperar la resta de la societat, quan hi comença a haver evidència científica sòlida segons la qual nens i adolescents contagien menys o que fins i tot posa en qüestió que la mascareta hagi impedit contagis en l'àmbit escolar. Alhora, Tascón alerta de les "implicacions pedagògiques" de la mesura, com la "barrera" que suposa per als nens en edat d'aprendre la lectoescriptura.