Pedro Sánchez i Margarita Robles van ser espiats el 2021 amb Pegasus. El Govern central ha anunciat avui dilluns que els telèfons mòbils del president del Govern i de la ministra de Defensa van ser infectats amb aquest ‘software’, segons dos informes del Centre Criptològic Nacional. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha assegurat que han posat l’assumpte en mans de la justícia.

«En una democràcia plena únicament estem facultats per fer intervencions organisme oficials i sempre amb autorització judicial; per tant, és evident que estem davant d’intervencions il·lícites i externes», ha dit Bolaños en una roda de premsa que ha sigut convocada amb urgència aquest dilluns.

L'anunci es produeix en ple escàndol pel ‘Catalangate’, que li ha estat a punt de costar a l’Executiu la convalidació del decret de mesures contra la crisi provocada per la guerra d’Ucraïna. Precisament la setmana passada, el Govern va defensar la continuïtat d’una de les persones assenyalades pel ‘Catalangate’, la ministra de Defensa, Margarita Robles. Una altra de les persones assenyalades és la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban.

Bolaños no ha aclarit en quin moment el govern va ordenar al Centre Criptològic Nacional revisar la seguretat de les comunicacions dels membres del govern. Tot i això, ha assegurat que es va donar prioritat als telèfons del president espanyol i de la ministra de Defensa. Aquest dos són els primers on han pogut detectar el programari Pegasus, però continuen "verificant" la resta de mòbils dels membres del govern, ha explicat Bolaños.

Del mòbil del president es van extreure 2,6 gigues d'informació en la primera intrusió

El ministre de la Presidència ha promès que reforçaran la seguretat de les comunicacions no només al govern, sinó també dels governs i parlaments autonòmics, així com d'altres institucions de l'estat. "Posarem a la seva disposició tot el coneixement i capacitat de l'estat central per tal que aquestes intrusions il·lícites externes no es puguin fer a responsables públics d'aquest país", ha remarcat.

Demanda a l'Audiència Nacional

El govern espanyol ha presentat aquest mateix dilluns una "demanda" al jutjat de guàrdia número 4 de l'Audiència Nacional. "Esperem que hi hagi una investigació en profunditat per esclarir els fets", ha dit Bolaños, remarcant que l'espionatge és "aliè als organismes de l'estat" i que no han tingut "autorització judicial".

Bolaños ha precisat només saben "el volum de dades" que s'ha extret amb les infiltracions de Pegasus, però no quines dades exactament s'han vist compromeses. Fonts de Moncloa detallen que en el cas del president es van extreure 2,6 gigues d'informació en la primera intrusió i 130 megues en la segona. A Robles li van punxar 9 megues d'informació.

Jordi Sànchez creu que l'espionatge a Moncloa "no treu motius" per seguir pensant que l'Estat està darrere del 'Catalangate'

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha fet una primera reacció a Twitter a l'anunci fet per la Moncloa per a explicar que els telèfons del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles, van ser espiats amb el programa Pegasus. "Que Pedro Sánchez hagi estat espiat no treu cap motiu per seguir pensant que les clavegueres de l'Estat espanyol es troben darrera del 'Catalangate'", ha dit, tot afegint que "en tot cas, avui queda certificat l'espionatge contra l'independentisme". "Més que mai, comissió independent d’investigació", conclou a la seva piulada.

En un sentit semblant s'ha expressat el president de JxCat i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que també a les xarxes ha lamentat que la Moncloa "ha hagut d’esperar que hi hagués una infecció amb Pegasus als mòbils del president i de la ministra per considerar que és un assumpte d'extrema gravetat i per investigar-ho". 

Carles Riera, Albert Botran i David Fernàndez presenten una querella contra NSO Group

 El diputat de la CUP Carles Riera; el diputat al Congrés pel mateix partit Albert Botran i l'activista social David Fernàndez -exdiputat a la cambra catalana- ja han presentat una querella pel 'Catalangate' contra NSO Group, empresa propietària del software Pegasus, i qualsevol altra empresa o persona que pugui estar involucrada en l'espionatge. La querella està motivada per presumptes delictes contra la intimitat, concretament de descobriment i revelació de secrets. L'escrit ha estat presentat al jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona, que ja investiga l'espionatge amb Pegasus al conseller i expresident del Parlament Roger Torrent i en el qual Òmnium Cultural també ha interposat una querella pel mateix motiu.

Cortina de fum

El diputat de la CUP al Congrés, Albert Botran, ha reaccionat a Twitter a l'anunci que ha fet la Moncloa. "Cortina de fum per convertir botxins en víctimes? Desviar l’atenció cap a l’estranger? O bé el propi CNI espiant 'per la unitat d’Espanya'?", es pregunta el diputat. En qualsevol cas, diu a la piulada, "cal una comissió d'investigació urgent per esclarir tots els fets".