Un jutjat andorrà ha admès a tràmit una querella contra l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, dos dels ministres que formaven part del seu gabinet, Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, i tres exalts càrrecs més per una presumpta extorsió a directius de Banca Privada d'Andorra (BPA) perquè facilitessin informació sobre els comptes de la família Pujol, segons el mitjà digital 'El món'. La batllessa Stephanie Garcia ha remès una comissió rogatòria internacional a la justícia espanyola perquè comuniqui als sis que els investiga com a querellats i que han de buscar-se advocat a Andorra. La querella la van interposar l'Institut de Drets Humans d'Andorra i l'entitat Drets, i posteriorment s'hi van sumar els propietaris del banc.

A banda de Rajoy, Fernández Díaz -exministre d'Interior- i Montoro -exministre d'Hisenda- la batllessa també ha decidit investigar l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez, l'exdirector general de la Policia Eugenio Pino i l'inspector Bonifacio Díez.

Segons s'exposa a la comissió rogatòria, que el mitjà 'El món' pública extractada, els fets que es denuncien a les querelles estarien relacionats amb les presumptes extorsions, coaccions i xantatge que el 2014 haurien fet agents de la policia espanyola a responsables de BPA per conèixer per vies il·legals una informació bancària secreta sobre Jordi Pujol, Artur Mas, Oriol Junqueras i les seves famílies.

El Govern creu que és "una vergonya" que sigui Andorra i no Espanya qui investigui Rajoy per l''Operació Catalunya'

El Govern creu que és "una vergonya" que sigui la justícia d'Andorra qui investigui l'expresident espanyol Mariano Rajoy i l''Operació Catalunya'. Durant la roda de premsa d'aquest dimarts, posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha ofert "tota la col·laboració" de les autoritats catalanes, i ha afegit que espera que les espanyoles també ho facin. La portaveu ha apuntat que no hi ha "cap justificació" perquè fins ara no s'hagi investigat aquest cas. Plaja també ha celebrat que, almenys, "sigui una opció", si bé ha constatat que s'ha hagut de tornar a buscar la justícia fora de l'Estat.

Un jutjat andorrà ha admès a tràmit una querella contra, dos dels ministres que formaven part del seu gabinet, Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, i tres ex alts càrrecs més per una presumpta extorsió a directius de Banca Privada d'Andorra (BPA) perquè facilitessin informació sobre els comptes de la família Pujol, segons el mitjà digital 'El món'.