La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, han acordat "treballar noves garanties" per reprendre la negociació. Aquest ha estat un dels acords que ha sortit de la reunió que tots dos han mantingut a la Moncloa, que ha durat unes dues hores. A banda, també han acordat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, es reuneixin "abans de vacances", tot i que no s'ha concretat cap data. En roda de premsa després de la trobada Vilagrà ha assegurat que "s'ha iniciat el procés per obrir l'agenda de la desjudicialització" i ha dit que confia que "els resultats es vegin en breu" i es pugui restablir les relacions.

També sobre l'agenda antirrepressiva, Vilagrà s'ha referit a les declaracions del secretari general de Junts, Jordi Turull, en una entrevista a EuropaPress, on ha criticat que amb la reunió es "blanqueja" la repressió. "De debò algú pensa que som aquí per blanquejar la repressió? A nosaltres ens voten per ser útils i fer política, no per fer declaracions i proclames", ha replicat.

Noves garanties per a la negociació

A la reunió Vilagrà ha insistit que ara mateix no es donen les condicions de "confiança mínima" per poder mantenir relacions institucionals i per reprendre la negociació. La consellera ha enumerat diversos dels esculls que ara mateix separen els dos governs, com la repressió, que ha assegurat que "no s'atura"; l'espionatge del cas 'Catalangate' o bé "l'incompliment de compromisos tancats", com la baixa execució de les inversions de l'Estat a Catalunya. Tot plegat per al Govern català són "molts greuges" que alimenten "la desconfiança existent" i que representen "una pèrdua absoluta de credibilitat del govern espanyol".

Precisament per això la consellera ha reclamat pactar unes noves garanties per tal de tornar a engegar el procés de negociació. "Ara el govern espanyol ha de decidir si està disposat a generar les condicions indispensables perquè existeixi una negociació, o no; que siguem aquí no és una nova oportunitat per al govern de l'Estat, és una nova oportunitat per a l apolítica i per al procés de negociació", ha remarcat. Per a la part catalana aquestes garanties són "absolutament necessàries" perquè ara mateix no existeixen les condicions per a una "negociació plena".

Segons ha explicat la consellera el ministre ha accedit a treballar en aquestes noves garanties, que de moment no han concretat en què s'hauria de materialitzar, si bé Vilagrà confia que es puguin tancar en les properes setmanes. De totes maneres, sí que ha exigit la fi de la repressió, i tot i que ha admès que els indults van ser un primer pas ara "en calen molts més". "La repressió és incompatible amb la negociació, exigim garanties i la decisió és a la seva teulada", ha pressionat.

Amb tot, Vilagrà s'ha mostrat confiada que "en breu" comenci a haver-hi resultats en relació a la desjudicialització del conflicte i que es pugui restablir relacions. De fet, ha celebrat que s'hagi "iniciat el procés per obrir l'agenda de la desjudicialització".

"No hi ha motius per parlar de descongelació de les relacions"

D'altra banda, Vilagrà ha assegurat que de moment encara "no hi ha motius per parlar de descongelació o normalització" de les relacions entre els dos governs. Segons ha remarcat, primer cal que es compleixin les condicions prèvies i que hi hagi garanties per "reprendre un diàleg fluid i honest". "No podem parlar de normalització encara; espero que hi hagi resultats en les properes setmanes i després puguem obrir una altra etapa, però ara no és el cas", ha dit.

Precisament des de Junts s'ha criticat ERC per estar "normalitzant" les relacions amb l'Estat. Just aquest dimecres Turull els ha acusat de "blanquejar" la repressió, mentre que el dimarts el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, va acusar-los de "voler passar de la taula de diàleg a la tauleta". De fet també els van retreure que no els haguessin informat de la reunió i va insistir que per la seva part seguien mantenint congelades totes les relacions amb la Moncloa.

La reunió entre Vilagrà i Bolaños arriba després de les eleccions andaluses i amb la necessitat de l'executiu de Sánchez de recuperar el suport d'ERC al tram final de la seva agenda legislativa. A banda, també es produeix després d'uns mesos de tensió entre els dos governs, primer per l'esclat de l'escàndol d'espionatge 'Catalangate' –que va fer congelar les relacions entre governs- i després pel coneixement de les baixes xifres d'execució de les inversions de l'Estat a Catalunya. La Generalitat confiava que la trobada pogués ser un "punt d'inflexió", mentre que el govern espanyol buscava una mostra de "normalitat" en el marc del diàleg entre governs.