El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president dels Estats Units, Joe Biden, han signat aquest dimarts una declaració conjunta on els dos països "condemnen la guerra injustificada i no provocada de Rússia contra Ucraïna" i es comprometen a cooperar en matèria de Defensa, lluita contra el terrorisme i el canvi climàtic i per a la seguretat energètica. Tots dos han comparegut plegats per anunciar també un increment de la presència militar dels Estats Units a la base naval de Rota, on arribaran dos destructors nord-americans més. Biden i Sánchez també s'han compromès a incloure la frontera sud al radar de l'OTAN, amb la migració i el terrorisme com a prioritat.

Ha estat una trobada d'aproximadament una hora que ha culminat amb una declaració conjunta. El president nord-americà ha elogiat el "lideratge excel·lent de Sánchez en temps de crisi" que fa que "fa que Estats Units i Espanya soguin socis fiables i sòlids". Espanya, segons Biden, és un "soci indispensable" en la nova estratègia global.

Dos destructors més a Rota

Biden ha afirmat que aquesta ha estat una conversa "amigable i constructiva" on ha agraït a Sánchez l'organització de la cimera de l'OTAN, que "serà històrica en un moment clau per a l'aliança on hi ha hagut una provocació per part de Rússia que ha posat en escac Europa".

"L'OTAN serà un element fonamental de la seguretat transatlàntica, i estem actuant de la mà per ajudar Ucraïna i defensar l'ordre mundial. L'atac de Putin ens ha permès unir-nos en la resposta i oferir un nou entorn de seguretat".

En aquest sentit, ha recordat que els dos han parlat de la necessitat d'incrementar la presència de naus a la base de Rota "tan aviat com sigui possible". "Millorarem la relació entre Espanya i els Estats Units", ha dit Biden.

De fet, la declaració conjunta que han signat també inclou el compromís dels dos països amb els objectius de l'OTAN. Prometen "proporcionar a l'OTAN forces i capacitat" per "garantir un enfocament de seguretat de 360 graus". "La Cimera de Madrid assegurarà que l'OTAN estigui unida entorn d'un nou Concepte Estratègic" perquè "les activitats militars i polítiques de l'OTAN comptin amb recursos per abordar un entorn de seguretat més perillós".

Per això recull que Espanya i els Estats Units "tenen la intenció d'ampliar la seva cooperació en matèria de defensa mitjançant l'estacionament permanent de bucs de guerra nord-americans addicionals a Rota", i celebraran cimeres bilaterals per "enfortir la cooperació en l'àmbit de la defensa".

L'assessor de Seguretat de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ja ha avançat aquest dimarts que aquest compromís es traduirà en la presència de dos destructors nord-americans més a Rota, que passarà de tenir-ne quatre, a sis.

Mirada a la frontera sud

Sánchez també ha apuntat que Espanya i els Estats Units són "aliats, socis estratègics i amics" que aquest dimarts s'han compromès a "aprofundir la cooperació en seguretat i defensa". Ha afirmat que l'interès dels Estats Units d'incrementar la seva presència a la base naval de Rota permet "estrènyer llaços".

Segons el president espanyol, aquesta cooperació no es limita a l'àmbit de la Defensa, sinó que inclou la justícia, la ciberseguretat i l'energia. També "la gestió migratòria i el que té a veure amb el canvi climàtic", així com el paper de Xina i la recerca d'una resposta global als reptes.

Biden ha fet referència també a la qüestió de la immigració. "Farem nous passos amb els nostres col·legues a Europa, però el fonamental és que l'Aliança està afrontant les aliances de l'est i als desafiaments del sud", perquè "l'OTAN està centrada en totes les direccions, per terra, mar i aire".

El president dels EUA, Joe Biden, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa, abans de la reunió ACN

Sancions a Rússia i suport a Ucraïna

Biden ha insistit que l'OTAN seguirà aplicant sancions a Rússia i donat suport a Ucraïna, i ha agraït "el compromís i suport" de l'Estat a l'hora d'acollir a més de 150.000 refugiats ucraïnesos a Espanya.

Ha destacat "el seu lideratge excel·lent en temps de crisi", que "fa que Estats Units i Espanya soguin socis fiables i sòlids" . "Estem desitjant treballar junts a Àfrica per fomentar el creixement econòmic i l'estabilitat i hem refermat compromís per treballar de manera conjunta als desafiaments fruit de la covid-19 i el canvi climàtic", ha dit.

Quatre fulls de declaració conjunta

Sánchez i Biden han signat una declaració conjunta de quatre pàgines on condemnen una "agressió" de Rússia a Ucraïna que constitueix "l'amenaça més directa per a la seguretat transatlàntica i l'estabilitat des del final de la Guerra Freda". Segons els dos presidents, les accions de Rússia "també amenacen la seguretat alimentària d'algunes de les persones més vulnerables del món".

Els dos països, sostenen, "tenen la intenció de seguir treballant junts amb altres socis per donar suport al govern i al poble d'Ucraïna i fer que Rússia rendeixi comptes per les seves violacions de la sobirania i integritat territorial d'Ucraïna, incloses les seves greus violacions del dret internacional comeses en atacar a civils i amb violència sexual comesa contra la població en aquest conflicte". En aquest marc, conclouen que Ucraïna compta amb el seu "ferm suport" per "elegir el seu propi futur".

Demanen a la Xina que contribueixi a la "seguretat internacional"

A més, els dos països reiteren els seus objectius amb l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, i anuncien la seva intenció d'"enfortir les institucions internacionals i multilaterals per promoure un creixement econòmic fort, sostenible i inclusiu", i "defensar la governabilitat democràtica" a més d'"abordar els desafiaments a aquest ordre internacional".

"En aquest sentit continuem animant a la Xina a complir els seus compromisos dins de l'ordre internacional basat en regles, contribuir a la seguretat internacional i cooperar en la previsió de béns públics globals en àrees com el canvi climàtic, la biodiversitat i la igualtat de gènere".

Defensa dels drets LGTBI i dels migrants

Els dos mandataris també recorden que comparteixen els valors fonamentals de la defensa de la llibertat, l'equitat i la igualtat, així com a democràcia i l'Estat de dret. Per això refermen un compromís amb una política exterior guiada per la defensa dels drets humans, especialment els drets de les dones i de les poblacions vulnerables com les persones que viuen en situació de pobresa, membres de grups racials o ètnicament marginats, persones LGTBI, membres de grups religiosos minoritaris, persones amb discapacitat, refugiats, i migrants", entre altres.

També es comprometen a promoure l'equitat i igualtat de gènere "a nivell mundial" i a promoure polítiques que promoguin els drets de les dones.

Cooperació contra els ciberatacs i el terrorisme

L'Estat i els Estats Units també es comprometen a incrementar la cooperació en qüestions d'interior, inclosa l'extradició i l'assistència jurídica mútua, així com la lluita contra el terrorisme, la ciberdelinqüència, el narcotràfic i el tràfic de persones. També davant atacs cibernètics per part "d'actors estatals i criminals" i davant el "mal ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació per part de terroristes, extremistes violents i règims totalitaris".

Mirada al flanc sud per a una migració "ordenada"

La declaració conjunta inclou referències a la necessitat de col·laborar per garantir una migració "segura, ordenada i regular", també al flanc sud de l'OTAN. "Els dos països tenen la intenció de col·laborar en un enfocament integral per a la gestió dels fluxos migratoris irregulars que garanteixi un tracte just i humà dels migrants", i a "coordinar esforços per abordar les causes fonamentals de la migració irregular.

Segons la declaració, aquesta tasca es farà amb especial èmfasi als països d'Amèrica Llatina i el Carib, però tots dos països "reconeixen igualment la importància d'una cooperació permanent en resposta als reptes de la immigració irregular a la regió nord d'Àfrica.

Lluita contra el canvi climàtic

La declaració també recorda que els dos països reconeixem que la crisi climàtica és un dels grans reptes del nostre temps i que cal una "acció climàtica global" que garanteixi "reduccions substancials" de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Per això es comprometen a adoptar "estratègies conjuntes" per impulsar l'acció climàtica a "països d'ingressos baixos i mitjans" i a accelerar el desplegament de les energies netes i renovables. Insisteixen en la voluntat de complir els acords de París i apunten que cal avançar per destinar anualment 100.000 milions de dòlars en acció climàtica als països en desenvolupament.

Reducció de la dependència energètica de Rússia

Biden i Sánchez també han acordat impulsar la col·laboració per millorar la seguretat energètica d'Europa i reduir la dependència dels combustibles fòssils de Rússia". Cal, apunten, "augmentar la diversificació de les fonts d'energia, especialment el gas natural, promoure energies renovables i desenvolupar nous vectors com l'eòlica marina i hidrogen renovable, desplegar tecnologies intel·ligents i garantir la seguretat de les cadenes de subministrament de minerals essencials per a la transició energètica".