El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dijous des de Sud-Àfrica –on ha comparegut de la mà del president del país en el marc de la gira africana- que l'acord amb el PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "està llest", i ha demanat al PP que no el vinculi a la seva "agenda legislativa", que inclou la reforma del delicte de sedició. "Una cosa és l'agenda legislativa", ha dit, "una altra cosa és el compliment estricte de les nostres obligacions constitucionals", perquè "estem en una crisi institucional sense precedents" amb un CGPJ bloquejat durant quatre anys i amb el president dimitit.

Per això, Sánchez ha fet novament una crida al PP perquè desbloquegi la renovació del CGPJ. L'acord, ha dit, està "preparat" i "només falta donar resposta a la voluntat política que manifesta cada grup parlamentari" per renovar el CGPJ i el Tribunal Suprem. "Nosaltres diem sí de manera rotunda".

"Mai com ara hem estat tan a prop d'arribar a un acord, i això és una bona notícia que prova la voluntat de les dues parts d'arribar a un acord", ha dit Sánchez. Segons el president espanyol, el seu govern dona "un sí rotund" a aquest acord per "posar unt i final d'una vegada per totes a la crisi constitucional".

"Un pot discrepar o no del full legislatiu del govern", ha reblat, "però una altra cosa és el compliment estricte de la Constitució", i "espero que puguem desbloquejar aquesta situació pel bé de les institucions, de la democràcia i el país".

En aquest sentit, ha reiterat que, al seu criteri, "la situació a Catalunya està molt millor que l'octubre del 2017", fet que demostra que "el full del retrobament" funciona i que el conflicte "s'ha de resoldre per vies polítiques".

Per tant, segons Sánchez, una de les "lliçons" del 2017 "és la necessitat d'homologar alguns tipus de delicte del nostre Codi Penal al context europeu". "Aquest és el plantejament que està fent el govern d'Espanya", ha conclòs.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions després que el PP hagi advertit l'executiu espanyol que trencarà qualsevol acord sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) si no renuncia a la reforma del delicte de sedició, segons ha avançat La Vanguardia.

En una intervenció a Santander, el líder del PP ha criticat que l'executiu espanyol es plantegi rebaixar les penes i ha afirmat que si els populars governen les agreujaran i tipificaran el delicte "de manera precisa".

"Necessitem saber si el govern està disposat a protegir la democràcia o només a sobreviure", ha afirmat. Feijóo també ha dit que penalitzaran la convocatòria de referèndums il·legals.

L'advertència ha arribat al tram final del debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos -que quedaran rebutjades amb els vots en contra del govern espanyol i de socis com ERC- i després que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, hagi insistit que el seu executiu està disposat a reformar el delicte de sedició per homologar-lo al que consta als codis penals europeus.

Els populars i el govern espanyol ultimen els perfils que han de formar part del nou òrgan de govern dels jutges. Segons diversos mitjans, l'acord implica també que els jutges que accedeixin a algun tipus de responsabilitat política no podran exercir tasques judicials fins dos anys després del seu cessament.

De moment, tant el govern espanyol com ERC desvinculen la reforma del delicte de sedició de la negociació dels pressupostos. En tot cas, segons el diari ABC, el president del govern espanyol projecta dur a terme aquesta reforma immediatament després de l'aprovació dels comptes, això és al mes de desembre del 2022 o el gener del 2023.

Mentrestant l'executiu espanyol insisteix que no hi ha una majoria al Congrés per modificar el delicte. El president del govern espanyol ho ha reiterat durant la seva gira africana assegurant que ara per ara la reforma no disposaria de prou suports per prosperar en una eventual votació a la cambra baixa.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha rebatut aquest discurs en unes declaracions als passadissos del Congrés on ha afirmat que "qui sàpiga comptar" sabrà que la reforma sí que podria prosperar. En tot cas, ha insistit a demanar discreció pel bé de la negociació. "Cal parlar menys", ha afirmat als passadissos del Congrés.

El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha dit que la reacció del PP demostra que la "desconfiança d'Unides Podem està justificada" i s'ha mostrat "molt escèptic" amb la possibilitat que la negociació culmini. "Avui és per la sedició i demà serà perquè el dia està ennuvolat", ha dit.