El Senat retira les esmenes sobre la renovació del TC i votarà dijous la reforma de la sedició i la malversació

La Mesa acata el TC, mentre Sánchez compareix per afirmar que Espanya viu un "xoc institucional inèdit"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la sessió de control del Senat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la sessió de control del Senat / ACN/David Corral

ACN

La comissió de Justícia del Senat ha acatat aquest dimarts la resolució del Tribunal Constitucional (TC) i –tal com ha acordat la Mesa de la cambra alta- ha eliminat del text de la reforma del Codi Penal que tramita els articles i disposicions que fan referència a la reforma judicial i que han estat suspesos pel TC. El president de la ponència, Joan Lerma, ha explicat que es manté tot el text de la reforma a excepció d'aquestes parts suspeses. La qüestió ha suscitat igualment un debat encès al Senat, on els grups que conformen la majoria de suport al govern espanyol han acusat el TC de recuperar, de facto, el recurs previ d'inconstitucionalitat que està derogat des de 1985, en paraules del portaveu del PNB, Koldo Martínez.

La decisió adoptada per la Mesa i la ponència de la Comissió de Justícia implica que es manté la resta de la tramitació, és a dir, que continua endavant la part de la reforma que fa referència a la derogació del delicte de sedició, la reforma de la malversació i el nou criteri per als desordres públics agreujats, entre altres.

És el criteri que ja havia expressat prèviament la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, que ha apuntat que el Tribunal Constitucional ha aturat la votació a la cambra alta dels articles concrets que fan referència a la reforma judicial però no de la resta del Codi Penal.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha apuntat que el seu executiu impulsarà per altres vies les mesures per forçar la renovació del Poder Judicial. En una compareixença a la Moncloa, ha assegurat que l'executiu "acata" la decisió del TC, però activarà les mesures precises per garantir que "es respecta la voluntat popular i el mandat constitucional".

Sánchez promet que adoptarà mesures per posar fi al bloqueig del poder judicial

Arran del conflicte obert entre el Govern, el Congrés i el poder judicial, el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut en una declaració institucional a la Moncloa per avançar que el seu govern adoptarà les mesures "precises" per posar punt i final al bloqueig del PP a la renovació del Poder Judicial i fer respectar la voluntat dels ciutadans. El govern espanyol, ha dit, "acata" la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre la tramitació de la reforma judicial inclosa al Codi Penal abans que es voti al Senat, però actuarà amb "fermesa" per fer complir el mandat constitucional. "En moments d'incertesa cal serenor i fermesa. Serenor en l'estricte compliment de la llei, i fermesa per fer prevaldre el respecte a la Constitució i a la voluntat popular", ha sentenciat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la sessió de control al Congrés

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la sessió de control al Congrés / Congrés dels Diputats

Sánchez ha recordat que el TC ha adoptat una decisió "greu" i "sense precedents en democràcia" per paralitzar una reforma legal que afecta la seva pròpia renovació.

La situació, ha destacat, parteix del fet que tan bon punt va perdre les eleccions el PP va decidir "incomplir el mandat constitucional" i activar un bloqueig de la renovació dels òrgans "inèdit en democràcia" amb "l'únic propòsit de mantenir una composició anterior" del Consell General del Poder Judicial "favorable a la seva orientació".

Aquest bloqueig, ha recordat, ha durat quatre anys en què el PP ha anat posant "pretextos i excuses" per "mantenir per mitjans espuris un poder que els ciutadans no han validat a les urnes".

Tot plegat, segons Sánchez, ha portat a una situació que s'ha anat degradant al llarg dels anys i que culmina amb la decisió del sector conservador del TC d'imposar la seva majoria i impedir la tramitació de la reforma que ha de fer possible la seva renovació.

"És un fet greu perquè per primera vegada s'impedeix als representants dels ciutadans que facin la seva funció de debat", ha dit Sánchez, que ha assegurat que comprèn "la indignació de molts demòcrates que senten vulnerats els seus drets" i que contemplen "el xoc institucional greu i inèdit" que s'ha produït.

En tot cas ha volgut traslladar "en nom del govern" un "missatge de serenor" a la ciutadania. "Espanya és una de les grans democràcies europees, i disposa de mecanismes per superar una situació d'aquesta naturalesa", que són "la llei i el compliment de la Constitució".

Per tant, el govern, ha dit, el govern espanyol "acata la resolució de la majoria conservadora de TC" però, d'acord amb la llei, "adoptarà les mesures precises per posar punt i final al bloqueig injustificable del TC i del CGPJ".