Prenen possessió els quatre nous magistrats del Tribunal Constitucional

El nou ple haurà de triar ara president i vicepresident de l'òrgan

Els quatre nou magistrats del TC en la seva presa de possessió: María Luisa Segoviano, César Tolosa, Juan Carlos Campo i Laura Díez

Els quatre nou magistrats del TC en la seva presa de possessió: María Luisa Segoviano, César Tolosa, Juan Carlos Campo i Laura Díez / Pool EFE / Ballesteros

ACN

 Els quatre nous magistrats del Tribunal Constitucional (TC) han pres possessió aquest dilluns en un acte solemne celebrat a la seu de l'òrgan a Madrid. César Tolosa i María Luisa Segoviano, designats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i Juan Carlos Campo i Laura Díez, proposats per l'executiu espanyol, han assumit el càrrec poc més d'una setmana després de prometre'l davant del rei Felip VI -excepte Tolosa, que el va jurar-. La presa de possessió implica la sortida dels quatre magistrats que tenien el mandat caducat des del juny de 2022. Ara el nou ple, format per set magistrats considerats progressistes i quatre conservadors, haurà de triar president i vicepresident del TC.

Aquesta decisió serà la primera discussió que hagi d'afrontar el ple del Constitucional i que previsiblement es resoldrà aquesta setmana. Sobre la taula, els noms de dos progressistes com a candidats a presidir l'òrgan: Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer.

Fins que el ple no prengui la decisió, el president en funcions és el membre de més edat, Ricardo Enríquez Sancho. Els membres sortints són el fins ara president Pedro González-Trevijano i els magistrats Juan Antonio Xiol, Santiago Martínez-Vares i Antonio Narváez.

Crítica a la dinàmica de blocs

En el discurs de comiat del president sortint, González-Trevijano ha criticat la dinàmica de blocs i ha rebutjat la "falsaria dicotomia entre conservadors i progressistes". "Un magistrat no representa a ningú, ni a l'òrgan pel qual va ser elegit ni a la força parlamentària que va impulsar la seva proposta, està a soles amb la seva consciència i només d'ella depèn", ha assegurat.

González-Trevijano també ha remarcat que s'ha d'utilitzar el TC com a "instrument de la batalla política" després de la crisi institucional provocada pel recurs del PP contra part de la proposició de llei que pretenia reformar la fórmula d'elecció dels magistrats del Constitucional. El fins ara president ha censurat les "injustificades recusacions" que s'han fet "amb el groller fi d'alterar fraudulentament la composició" del ple.

González-Trevijano, a més, ha defensat la "importància de complir els terminis per renovar" el TC. D'altra banda, González-Trevijano ha subratllat que només existeix una sobirania a l'estat espanyol, "la nacional" i ha rebutjat que n'hi hagi de "paral·leles" representades en altres parlaments que no siguin el Congrés.

Quatre nomenaments

Els quatre nomenaments han arribat després de mesos de bloqueig. El govern espanyol va designar l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i la catedràtica en Dret i exassessora de la Moncloa Laura Díez a finals de novembre. El CGPJ havia de designar els seus candidats a tot estirar a mitjan setembre, però no ho va fer fins a finals de desembre.

Finalment i per sorpresa, el CGPJ va triar per unanimitat María Luisa Segoviano, expresidenta de la sala social del Tribunal Suprem considerada progressista i Tolosa, president de la sala contenciosa-administrativa de perfil conservador. Sense les designacions del CGPJ, les del govern espanyol estaven bloquejades i aquest era un dels elements que PSOE i Unides Podem pretenien modificar en la proposició de llei que va acabar retallant el TC.

La Moncloa pressiona el PP

En declaracions a l'arribada a la presa de possessió, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha pressionat el PP perquè s'avingui a desbloquejar el CGPJ que té el mandat caducat des de fa anys. Bolaños ha fet una crida al president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, perquè "signi el que ha pactat" i permeti que "la normalitat democràtica sigui absoluta".

En la mateixa línia, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha instat Feijóo a "complir amb el mandat constitucional" i a renovar el CGPJ. Díaz ha criticat que el PP estigui en "rebel·lia".