La justícia obre una porta a la innocència de Kathleen Folbigg, l'australiana empresonada des de 2003 per l'assassinat dels seus fills

Una nova investigació apunta que les proves científiques aportades llancen "dubtes raonables" sobre la seva culpabilitat

Kathleen Folbigg.

Kathleen Folbigg. / EPE

Armando Huerta

Setmana crucial per al destí de Kathleen Folbigg, la dona australiana que porta 21 anys a la presó després de ser condemnada a trenta anys per l'assassinat dels seus quatre fills, d'entre 19 dies i 18 mesos de vida, entre 1989 i 1999.

L'exjutge Thomas Bathurst està al càrrec de la segona investigació independent del cas. Sophie Callan, un dels tres advocats que han ajudat en la recerca, ha declarat aquest dimecres en audiència pública que "ara existeixen noves proves que apunten un dubte raonable sobre la culpabilitat de Folbigg".

Callen va assegurar que la mutació genètica que Kathleen Folbigg va compartir amb les seves dues filles constitueix una explicació raonable de la mort de totes dues i llança, per tant, un dubte evident sobre la condemna imposada per assassinat. L'advocada va argumentar en la mateixa direcció respecte a les convulsions i l'epilèpsia que patien els seus altres dos fills.

Si Bathurst decidís aquesta setmana pronunciar-se i demanar l'indult a la governadora de Nova Gal·les del Sud, Margaret Beazley, la posada en llibertat de Kathleen Folbigg seria immediata, segons fonts legals consultades. Els experts apunten la possibilitat que opti per derivar el cas al Tribunal Penal d'Apel·lació, que és l'únic organisme que pot anul·lar la condemna i declarar innocent a Folbigg després de 21 anys entre reixes. La remissió al Tribunal d'Apel·lació pot dilatar el procés per a la seva posada en llibertat fins a un any.

Causa genètica

El 2018 l'advocat Dave Wallace va contactar amb la immunòloga espanyola Carola García de Vinuesa per explorar si podia haver-hi una causa genètica. Va ser llavors quan, sota la seva direcció, un grup d'especialistes va iniciar una recerca científica que va permetre descobrir una mutació genètica decisiva i va concloure que probablement no va haver-hi crims sinó morts naturals i, per tant, que Kathleen Folbigg podia ser innocent.

Aquest estudi, secundat per científics de tot el món, inclosos tres premis Nobel, sosté que és una mutació genètica la que explica la mort sobtada dels nadons i que les evidències apunten al fet que, amb un 90-99% de probabilitat, van morir de mort sobtada per una arrítmia cardíaca aguda causada per la mutació en el gen CALM2.

Uns 150 científics experts van signar el març de 2021 un document en el qual sol·licitaven a la governadora de Nova Gal·les del Sud el perdó i l'immediat alliberament d'aquesta dona de 55 anys per considerar que existeixen evidències sòlides que demostren la seva innocència.

La primera revisió judicial, que va tenir lloc el 2018, no va prosperar, però els familiars i amics de Kathleen Folbigg confiaven aquesta vegada en un desenllaç favorable en existir nous i reveladors informes científics i en haver tingut l'Acadèmia de la Ciència d'Austràlia representació legal en tot el procés per recomanar experts i valorar l'abast de l'evidència mèdica.

De fet, l'Acadèmia de la Ciència d'Austràlia ha emès aquest dimecres un comunicat en el qual es felicita perquè “la ciència hagi estat escoltada en la investigació sobre Kathleen Folbigg” i “els advocats assistents hagin trobat dubtes raonables sobre la condemna”.

Al suport brindat per la ciència se sumen, en aquest cas, la labor generosa d'advocats de la defensa com Rhanee Rego, que han treballat sovint de manera altruista, i el suport anímic i moral de Tracy Chapman, amiga íntima de Kathleen Folbigg.

Qui és Kathleen Folbigg?

Kathleen Folbigg, demonitzada durant anys per l'opinió pública, pot posar aviat punt i final a un calvari marcat per la mort dels seus quatre nadons i els 21 anys que ja ha passat a la presó.

El 1989 es va casar amb Craig Folbigg, amb qui va tenir un primer fill, Caleb, que va néixer afligit d'una malaltia a la laringe i va morir als 19 dies mentre dormia.

El seu segon fill, Patrick, va patir amb quatre mesos de vida un ALTE (episodi agut potencialment letal) i va morir amb vuit mesos d'un atac epilèptic.

El 1992 va néixer Sarah, un nadó sa que al cap de deu mesos va desenvolupar una infecció respiratòria acompanyada de febres. Va morir mentre dormia de mort sobtada del lactant, segons el certificat mèdic.

I, més tard, se'ls va morir Laura, la seva quarta filla. Aparentment saludable, va morir amb 18 mesos de vida. Dies abans de la seva mort havia tingut febre i va patir, segons l'autòpsia, una miocarditis.

Després d'encaixar tanta desgràcia, el matrimoni es va separar. Un dia Craig, que sempre havia defensat la innocència de la seva dona, va descobrir, en un diari personal de Kathleen, que havia escrit que la seva filla Sarah havia marxat “amb una mica d'ajuda”. Ho va denunciar davant la policia.

El 2021 els advocats de Kathleen Folbigg van encarregar a un grup d'experts en psiquiatria, psicologia forense i lingüística que analitzessin els diaris de Kathleen. Van concloure que no podia deduir-se de les seves paraules una prova inculpatòria i van arribar a afirmar fins i tot que va ser “una bona mare”. Els diaris reflectien, al seu judici, el testimoniatge d'una dona que, davant tanta tragèdia, se sentia estressada, responsable i deprimida.

La ciència pot donar molt aviat a Kathleen Folbigg una segona oportunitat.