Els grups europeus de PP i Vox han votat aquest dijous en contra d'una directriu europea que té per objectiu integrar els drets humans i l'impacte mediambiental en la gestió de les empreses. La norma, que ha tirat endavant amb 366 vots a favor, 225 en contra -majoritàriament de partits d'esquerres i liberals- i 38 abstencions, obliga les companyies a identificar "i en cas necessari prevenir, interrompre o mitigar" l'impacte negatiu de les seves activitats sobre aquests dos paràmetres. Entre d'altres efectes, la legislació busca evitar el treball infantil, l'esclavitud, l'explotació laboral, la contaminació, la degradació mediambiental i la pèrdua de biodiversitat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reaccionat a la notícia amb una piulada a Twitter en què afirma: "Amb Vox i PP tot retrocés és possible, fins i tot l'explotació laboral infantil".

La norma també obliga les empreses a vigilar i avaluar els efectes causats pels seus socis a la cadena de valor, fet que inclou no només els subministradors, sinó també els encarregats de vendes, distribució, transport, emmagatzematge, gestió de residus i altres àmbits.

La nova directriu s'aplicarà a les empreses amb seu a la Unió Europea de tots els sectors, inclòs el financer, amb més de 250 treballadors i una facturació superior a 40 milions d'euros, així com a les matrius que tinguin més de 500 treballadors i una facturació global per sobre dels 150 milions d'euros.

Les empreses no europees amb una facturació que superi els 150 milions, amb almenys 40 generats a la Unió Europea, també quedaran afectades per la norma.

En l'àmbit concret del medi ambient, les empreses hauran de desenvolupar un pla de transició per limitar l'escalfament global a 1,5 graus centígrads, i en cas d'aquelles amb més de 1.000 treballadors, complir aquest pla tindrà repercussió en la part variable de la remuneració dels executius.