Després d'un any i mig de debat, conflictes i enfrontaments, Podem i Sumar han signat finalment aquest divendres –a tres hores de la fi del termini- l'acord per concórrer a les eleccions generals del 23-J en coalició. Sumar completa així l'objectiu de ser la plataforma electoral que uneix una quinzena de formacions a l'esquerra del PSOE, entre les que hi ha, a més de Podem, En Comú, IU, Compromís i Més Madrid. A la papereta hi apareixerà al costat del logo la cara de la líder de la plataforma, Yolanda Díaz. Lilith Vestrynge anirà de quatre per Barcelona i Montero no figura, de moment, a l'acord.

Podem i Sumar han registrat la coalició, però encara queden elements de negociació per resoldre. El principal és la conformació de les llistes, que s'han de presentar com a molt tard el 19 de juny.

Sumar ha ofert a Podem set diputats que pràcticament tenen l'escó assegurat. Són cinc que ocupen la primera posició de les llistes a diverses províncies, i dos més, un per Barcelona i un altre per Madrid.

Ha transcendit que la secretària general de Podem, Ione Belarra, ocuparà el número cinc de la candidatura de Madrid, que estarà encapçalada per Yolanda Díaz. El número tres serà per l'activista sahrauí Tesh Sidi, i el quatre pel líder de Més Madrid, Íñigo Errejón.

Lilith Vestrynge, quarta a la llista de Barcelona

Segons ha avançat Eldiario.es i ha confirmat Podem, la secretària d'Organització de Podem, Lilith Vestrynge, ocuparà el número quatre de la llista de Sumar (i els comuns) per Barcelona. Fruit de l'acord, IU ocuparà el primer lloc de la llista per la demarcació de Tarragona.

En Comú ha fet públic un tuit on ha celebrat poder "construir juntes amb Sumar i Yolanda Díaz".

Montero no figura de moment a l'acord

La figura de Montero ha estat un dels esculls més importants de les negociacions de l'última setmana. Podem ha denunciat un "veto injust" per part de la direcció de Sumar, mentre que la plataforma de Yolanda Díaz ha defensat la necessitat de renovar cares al capdavant de l'espai.

De moment, segons els detalls de l'acord que ha difós Podem, Montero no ocupa cap dels llocs assignats per a la seva formació a les diverses circumscripcions de l'Estat, tot i queden molts noms per confirmar. 

Altres líders de formacions han renunciat a ser presents a les llistes. Un dels casos és el del coordinador general d'IU, Alberto Garzón, que aquest divendres ha demanat "perdó" a la ciutadania pel "soroll" que han generat les formacions en aquest procés de confluència en Sumar. "Ningú es mereix això", ha escrit.

Una quinzena de partits sota el paraigua de Sumar

Amb aquest acord, Sumar serà el paraigua d'una quinzena de formacions. Són Moviment Sumar, Podem, IU, En Comú, Compromís, Més Madrid, Més País, Chunta Aragonesista, Més per Mallorca, Més per Menorca, Verds Equo, Aliança Verda, Batzarre, Projecte Drago, Izquierda Asturiana i Iniciativa del Pueblo Andaluz,

Un cop formada la coalició, Sumar haurà d'establir el sistema de funcionament del grup parlamentari de què eventualment disposarà al Congrés dels Diputats. Garzón ja ha avançat que els seus diputats tindran autonomia i actuaran en coordinació amb la resta de companys, però ha recordat que cal reforçar els mecanismes democràtics i de transparència.

La marca, la cartellera i les sigles són 'Sumar'

Segons els acords de Sumar amb les diverses formacions, la denominació de la coalició electoral serà simplement 'Sumar'. Aquesta denominació serà també la que s'utilitzarà als cartells i a la resta de materials de campanya. A més, les sigles de la coalició són 'Sumar'.

La cara de Yolanda Díaz a la papereta

Sumar pretén centrar part del seu reclam en la figura de la líder de la plataforma, Yolanda Díaz. La seva cara apareixerà a les paperetes a tots els territoris. No és la primera vegada que una formació posa la cara del candidat al costat del logo del partit o coalició. Ja ho va fer Pablo Iglesias el 2014, Ada Colau en tres ocasions (2015, 2019 i 2023) i Xavier Trias també a les municipals d'aquest 2023.

Més Madrid coordinarà la campanya de Madrid

Segons l'acord subscrit entre Sumar i Més Madrid, Més Madrid ostentarà els llocs 3, 4, 7 i 10 de la llista de la capital de l'Estat, que és uniprovincial. A més, la direcció de campanya a Madrid correspondrà a Més Madrid, que l'ostentarà "de forma col·legiada" amb Sumar. Íñigo Errejón ocuparà el número 4.

Adelante Andalucia, l'excepció

Adelante Andalucia finalment no formarà part de Sumar. La seva portaveu, Teresa Rodríguez, va anunciar aquest dijous que el seu partit es presenta en solitari, però que només ho farà a una única circumscripció, que podria ser Cadis o Sevilla, per no dividir el vot de l'esquerra del PSOE arreu de la comunitat autònoma.

El PP torna a parlar de "Frankenstein"

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha qualificat ja la plataforma de Yolanda Díaz com un nou element del govern "Frankenstein" que "torna a actuar per fer president del govern a Sánchez". "El que hi ha darrere tot això és un moviment per engendrar Frankenstein 2 amb Pedro Sánchez al capdavant d'un nou govern", ha dit.