El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit al candidat del PSOE a la presidència d'Espanya, Pedro Sánchez, que "es mogui" si vol ser investit. Durant una roda de premsa aquest dimarts a Palau, Aragonès ha reiterat que l'executiu ha aconseguit que Sánchez "es mogui" els últims 4 anys, i que cal continuar en aquesta línia. El president ha instat el líder socialista a complir amb els "compromisos establerts", acabar amb els dèficits fiscal, d'infraestructures i serveis públics, posar fi a la "repressió", i avançar per resoldre el conflicte polític, que Aragonès ha reiterat que passa pel referèndum. El cap del Govern ha confirmat contactes "inicials" amb el PSOE, però l'ha apressat a oferir "concrecions" per començar a negociar.

Aragonès manté que és Sánchez qui s'ha de moure en primer lloc, i no els partits independentistes. El president de la Generalitat ha defensat des de Palau que, si el candidat del PSOE vol ser president, ha de concretar propostes als grups amb qui vol comptar per una eventual investidura. "Ni tan sols Sánchez s'ha mogut", ha constatat Aragonès, que ha resumit que qualsevol tema del qual es parli ara mateix sobre les negociacions forma part de "l'especulació".

Així, el president creu que tot el que giri entorn de reformes de finançament, el FLA, o altres idees que surgeixin durant l'agost, no són prou concretes per poder-les avaluar. De fet, ha afirmat que "la negociació no ha començat", i ha apressat Sánchez i el PSOE ha començar a detallar propostes si volen abordar una investidura del seu cap de llista.

Aragonès ha subratllat que sí que han començat les converses, però en un estadi "molt inicial" i sense concrecions. De fet, ha afegit que seria "estrany" que, després de les eleccions del 23-J, el president de la Generalitat no parlés amb els diversos interlocutors polítics, tant del PSOE i Junts, com d'altres espais.

El cap del Govern ha repassat els principals eixos de la primera meitat de la legislatura, i en la part política ha destacat que s'ha aconseguit "fer moure" Sánchez. I que si en un principi el president espanyol defensava el compliment íntegre de les sentències de l'1-O, després va acceptar aplicar indults i derogar la sedició. Aragonès ha instat el PSOE a resoldre el conflicte polític "sense por" al que puguin dir PP i Vox, i ha tornat a demanar "valentia" a Sánchez.

En aquest sentit, Aragonès ha reiterat que ara cal aprofitar les "oportunitats" dels escenaris post-electorals "al màxim", amb l'objectiu de votar i acabar amb la "repressió". I, alhora, servir la ciutadania i aconseguir el millor per a Catalunya: "Els qui vulguin governar l'Estat han de complir amb l'agenda catalana", ha subratllat, en una idea que ja repetia ERC durant la campanya del 23-J.