Trenta-cinc dies després de rebre l’encàrrec de Felip VI, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, se sotmet avui i demà a un debat d’investidura per al que no té els suports garantits. De moment, i tret que es produeixi una sorpresa, Feijóo només disposa del ‘sí’ de 172 diputats (PP, Vox, UPN i CC) . Està a quatre escons de la majoria absoluta (176), i el PP centra ara els seus missatges a apel·lar als diputats del Grup Socialista perquè el «rebel·lin» contra un suposat acord d’amnistia i votin el candidat popular. Els socialistes consideren «vergonyosa» aquesta crida. La investidura es votarà en primera volta dimecres al migdia, i en segona volta divendres a la mateixa hora.

El debat començarà avio a les 12 h amb la presentació de la candidatura d’Alberto Núñez Feijóo. El líder del PP no té límit de temps. Quan acabi el seu torn, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, previsiblement interromprà la sessió per dinar.

El debat en si començarà un cop es reprengui la sessió. Serà el torn dels grups, de major a menor, i començarà pel PSOE. Els socialistes encara no han aclarit si intervindrà el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, o bé si deixaran la rèplica al portaveu al Congrés, Patxi López.

El possible fracàs de la investidura de Feijóo posarà en marxa el rellotge electoral. A partir de la primera votació només poden passar dos mesos per investir un altre candidat, i arribats a aquest moment es convocarien eleccions per a 54 dies després. D’aquesta manera, un hipotètic encàrrec de Felip VI a Pedro Sánchez s’hauria de resoldre amb una votació abans del 26 de novembre, i si no prospera les eleccions serien el 14 de gener de 2024.

Els populars han escalfat les hores prèvies al debat amb la concentració de diumenge a Madrid, on 40.000 persones van clamar contra la suposada concessió d’una amnistia, amb crits, també de «Puigdemont, a presó». Alberto Núñez Feijóo va estar acompanyat pels expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy, així com la presidenta de la Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

El ja previsible fracàs de la ronda de contactes ha portat els populars a provar de pressionar els diputats del PSOE perquè trenquin la disciplina de grup i donin suport a la investidura de Feijóo. Diversos dirigents del PP els han cridat a «rebel·lar-se» pels seus «principis» contra els suposats acords del PSOE amb les forces independentistes. Les crides s’han focalitzat en els diputats del PSOE de Castella-La Manxa, tot i que el president de la comunitat, Emiliano García-Page, ja ha advertit que no trobaran trànsfugues a les seves files.

Paral·lelament, el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, va assistir diumenge a la Festa de la Rosa, a Gavà. Durant el seu discurs va afirmar que el líder del PP «apel·la a la pitjor de les corrupcions» quan fa crides al transfuguisme dels diputats del PSOE. Segons Sánchez, Feijóo també «es boicoteja a ell mateix» organitzant un acte a Madrid en contra de la investidura d’un president del PSOE abans de sotmetre’s a la seva mateixa investidura.

Fonts del PP han explicat que els presidents autonòmics del PP i del partit acompanyaran avui Feijóo durant el discurs d’investidura. Hi haurà tots els barons autonòmics excepte les presidentes de Cantàbria i les Balears, María José Sáenz de Buruaga i Marga Prohens, i el president de la ciutat autònoma de Melilla, Juan José Imbroda.