La proposició de llei d'amnistia registrada pel PSOE la setmana passada al Congrés dels Diputats ha rebut un primer vistiplau dels lletrats de la Cambra Baixa. Segons ha transcendit aquest dilluns, els serveis jurídics han fet un informe favorable on defensen la seva tramitació en considerar que no conté cap xoc directe amb la Constitució espanyola. Tot i això, els lletrats deixen oberta la porta a què el Tribunal Constitucional és pronunci també sobre aquesta norma criticada per l'oposició i per òrgans judicials com el CGPJ. Tal com és habitual, la Mesa del Congrés es reunirà demà dimarts i, previsiblement i tenint en compte l'informe favorable dels lletrats, iniciarà el seu procés de tramitació parlamentària.

La proposició de llei, impulsada pels socialistes després de les negociacions amb Junts i ERC de cara a la investidura, planteja un perdó general pels encausats pel procés independentista, mesura de gràcia que afectaria tant polítics com líders socials, funcionaris, agents de policia i ciutadans comuns.

Segons indiquen fonts parlamentàries, l'informe jurídic que acompanya la proposició de llei d'amnistia que va demà a votació de la Mesa argumenta que el text no té defectes formals que impossibilitin la seva admissió a tràmit per al debat dels grups polítics. Tanmateix, els lletrats avisen que la seva qualificació no es pot entendre com un control previ de constitucionalitat, tasca que han de realitzar altres estaments.

Així mateix, els lletrats marquen diferències amb la proposta d'amnistia plantejada pels independentistes el 2021 indicant que en aquella ocasió es va concebre com un indult general ara descartat. Amb tot, els serveis jurídics de la cambra obren la porta a què el TC faci la seva interpretació sobre la figura de l'amnistia.