El president i el secretari general de la Conferència Episcopal,  l'arquebisbe-cardenal de Barcelona Joan Josep Omella, ha tornat a demanar "perdó a totes les persones", especialment a les víctimes i les seves famílies, que han patit abusos sexuals i ha recordat que, "des de fa ja temps", estan "endurint i revisant" tots els seus protocols de seguretat i formació.

Durant el seu discurs inaugural en la CXXIII Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), que se celebra del 20 al 24 de novembre en la seu de la CEE, Omella ha afirmat que l'informe, elaborat pel Defensor del Poble, sobre casos d'abusos a menors en el si de l'Església que els "ha omplert de tristesa".

"De cap manera, pretenem buscar excuses o justificacions per a eludir qualsevol responsabilitat que pugui correspondre'ns com a institució. Amb franquesa, manifestem que entenem i valorem completament el mal causat. Com en altres ocasions, volem expressar la vergonya i el malestar que causa en nosaltres aquesta realitat que traeix el missatge de l'Evangeli", ha manifestat, per novament demanar "perdó a totes les persones que han patit a causa d'aquestes execrables accions".

En aquest sentit, ha afegit que "no hi ha paraules suficients" per a expressar quant lamenten "el seu dolor, així com la traïció comesa per part d'alguns membres" de les seves comunitats.

No obstant això, ha destacat que, "permanentment, i des de fa ja temps", estan "endurint i revisant tots" els seus protocols de seguretat i formació, així com "col·laborant estretament amb les autoritats civils per garantir que els responsables d'aquesta classe d'actes siguin portats davant la justícia". "Instem qualsevol persona que hagi patit abusos al fet que s'acosti als organismes corresponents en cada diòcesi", ha subratllat.

"Ens vam mostrar plenament disposats a escoltar, secundar, reparar i oferir l'ajuda que necessitin per a curar les ferides. Observem amb molta esperança el camí que està fent l'Església per evitar que puguin produir-se nous abusos sexuals en el futur. I, en el cas que algun es pogués produir, sapiguem reaccionar amb rapidesa i eficàcia", ha dit.

Al mateix temps, Omella ha manifestat "el dolor i el malestar" que han patit davant la "difamació publica causada per una intencionada i errònia extrapolació" de les dades de l'enquesta duta a terme per GAD3 i publicada en l'Informe del Defensor del Poble.

"Quina finalitat hi ha darrere d'aquest disbarat? És especialment preocupant per a nosaltres que això hagi generat una imatge perjudicial de la nostra missió en general. És injust que se'ls atribueixi el mal causat per una minoria. Aquesta situació és inacceptable i exigeix una revisió exhaustiva i imparcial de les dades, per corregir qualsevol biaix que pugui haver estat extrapolat de manera maliciosa", considera.