Sumar situa a Elizabeth Duval, Txema Guijarro, Rosa Martínez i Lara Hernández al capdavant d'una direcció provisional

La formació creada per Díaz obre un "procés de reflexió" i es compromet a centrar-se en l'agenda del govern espanyol

Qui assumirà la direcció provisional de Sumar?

ACN

ACN

Sumar ha escollit aquest dijous una direcció transitòria entre la dimissió de Yolanda Díaz, fundadora de la formació, i l'elecció del nom que la succeeixi. Segons han confirmat fonts del partit, el grup proposat per l'executiva del partit estarà integrada per Elizabeth Duval, Txema Guijarro, Rosa Martínez i Lara Hernández. Totes elles ja formaven part de la direcció de l'espai creat per la vicepresidenta segona. Poc abans de la reunió celebrada a Madrid per debatre el futur de la formació, el seu portaveu, Ernest Urtasun, ha ressaltat que l'objectiu és obrir un "procés de reflexió" per reforçar-se. Tanmateix, ha dit que el compromís és fer aquest procés en paral·lel al desplegament de l'agenda política i social del govern espanyol.

El grup coordinador reunit aquesta tarda -que inclou desenes de càrrecs propers a la vicepresidenta com l'exportaveu al Congrés Marta Lois o el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey- no incorpora als representants dels partits que formen la coalició electoral de Sumar, com els Comuns, Compromís o Más Madrid. Plegats, han de decidir com s'organitza la successió de Díaz, que dilluns va anunciar que marxava del partit pels mals resultats collits a les eleccions europees del 9-J.

Els nous noms de la direcció temporal de Sumar provenen combinen l'àmbit orgànic, el parlamentari i la presència al govern espanyol. Lara Hernández exercia actualment de secretària d'organització, Elizabeth Duval era responsable de comunicació, mentre que el diputat Txema Guijarro és el secretari general del grup parlamentari al Congrés. Rosa Martínez, per la seva part, és secretària d'Estat de Drets Socials.

Ser el "motor" del govern

Segons ha detallat Urtasun abans de l'inici del conclave, l'objectiu de Sumar és "reforçar-se" com a organització després dels mals resultats obtinguts a les eleccions gallegues, basques, catalanes i europees dels darrers mesos. "Un cop passat el procés electoral estarem molt bolcats també a l'agenda de govern, amb la vicepresidenta Yolanda Díaz al capdavant", ha remarcat el també ministre de Cultura.

El portaveu també ha assegurat que el repte de Sumar és mantenir-se com a "motor" del govern de coalició que comparteixen amb el PSOE. "Hem de desplegar l'acord de govern i l'agenda social amb tota l'ambició", ha agregat. Preguntat per si Sumar ha de canviar el rol que tenen els partits que integren la coalició -com Esquerra Unida, els Comuns o Compromís- a partir d'ara, Urtasun ha dit que és una "reflexió que s'ha d'encarar" tot i que és aviat per anticipar decisions.

"Tenim una responsabilitat compartida des de Sumar i al conjunt de la coalició que és veure de quina manera en podem reforçar. Hem tingut uns resultats que no són satisfactoris i hem de fer un procés de manera serena, tranquil·la i rigorosa", ha reclamat.

"Procés de diàleg intern"

Un cop acabada la reunió de la cúpula de Sumar, que s'ha prolongat unes tres hores, la formació ha enviat un comunicat confirmant els nomenaments coneguts hores abans i anunciant la decisió d'obrir un procés de "debat i diàleg intern" i amb les organitzacions que formen part de la coalició per tal de millorar els seus mecanismes de funcionament. Des del partit prometen també "impulsar i actualitzar" el seu projecte per "garantir el protagonisme" dels qui ja en formen part i, a la vegada, ampliar la base.