El CIS pronostica una caiguda del PSOE de 3,8 punts, que tindria al PP només un punt per darrere

L'enquesta observa una pujada de Podem i la irrupció del partit d'Alvise després d'aconseguir representació el 9-J

El president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres a la sessió de control del Congrés

El president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres a la sessió de control del Congrés / x

ACN

El baròmetre del maig del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) situa el PSOE amb una estimació de vot del 31,7%, només un punt per davant del PP, que obtindria un 30,7% dels sufragis. En comparació a l'enquesta del mes de maig els socialistes retrocedeixen 3,8 punts, mentre que els populars pugen tres dècimes i retallen la seva distància respecte al partit de Pedro Sánchez. L'estudi també observa una pujada de Vox, que passaria del 10,2 al 12,1% dels vots, i de Podem, que passaria del 2,2 al 3,6% després d'aconseguir representació a les eleccions europees. El CIS també atorga un 1,5% d'intenció de vot aSe acabó la fiesta (SALF), l'agrupació de l'agitador ultra Alvise Pérez que va aconseguir tres escons al 9-J.

Pel que fa als partits independentistes, s'observa una pujada d'ERC, que passaria de l'1,1% d'intenció de vot del mes de maig a un 1,8% al mes de juny. De fet, els republicans estarien per davant de Junts, que puja una dècima i va de l'1,5% de fa un mes a l'1,6% que els dona el darrer CIS. Pel que fa a Sumar, pujaria vuit dècimes en un mes, passant del 8 al 8,8% d'estimació de vot.

Tal com ha detallat l'organisme que dirigeix el sociòleg Félix Tezanos, l'enquesta del CIS es va fer entre el 31 de maig i el 6 de juny, és a dir, a la darrera setmana de la campanya de les europees. De fet, els resultats que mostra l'estudi encaixen en gran manera amb els resultats obtinguts pels diferents partits el 9-J. En el cas del PSOE, l'enquesta li dona un 31,7% dels vots, mentre que a les eleccions va obtenir un 30,2% dels vots. Aquest paral·lelisme també es veu a Podem, que té 3,6% al CIS i va tenir un 3,3% dels vots al 9-J.

L'enquesta del CIS consolida el 'sorpasso' que el PSOE va aconseguir sobre el PP el passat mes de maig, quan els socialistes van superar al partit d'Alberto Núñez Feijóo. A l'abril, en canvi, el baròmetre col·locava al PP per davant, amb un 33,5% d'intenció de vot, mentre que el PSOE es quedava amb un 32,5%. El mateix escenari hi havia un mes abans, al març, que situava el PP en primera posició amb el 34% d'estimació de vot, 2,7 punts més que el PSOE, que es quedava amb el 31,3% de les paperetes.