Centenars de persones participaven aquest diumenge en una desfilada nadalenca a la ciutat de Waukesha, a l’estat de Wisconsin (Estats Units), quan un tot terreny vermell es va dirigir a tota velocitat contra ells. Els vídeos gravats pels assistents i recollits a les xarxes socials mostren el moment de l’impacte i el pànic que es va desencadenar instants després. Almenys cinc persones van morir i 40 més van resultar ferides.

Els fets es van produir ahir a la tarda, cap a les 16.40 h (hora local) a la localitat de Waukesha, quan un vehicle es va saltar el control policial i es va dirigir contra les persones que participaven en aquest acte. En un vídeo publicat a les xarxes socials es veu el tot terreny com sorprèn alguns dels músics de la desfilada, que estaven d'esquena, i el conductor va maniobrant el volant per fer mal. El presumpte autor de la tragèdia està sota custòdia policial.

Les autoritats tenen en custòdia des del mateix diumenge una «persona d’interès» i, segons han avançat mitjans locals amb fonts anònimes de la investigació, no s’ha trobat cap indici que vinculi l’atropellament múltiple a un acte de terrorisme ni a cap tipus d’ideologia. També sembla descartat que el que ha passat pugui estar relacionat amb la polèmica absolució divendres en un tribunal de l’estat de Kyle Rittenhouse, que va matar dues persones en protestes contra el racisme a Kenosha l’any passat.

Darrel Brooks Jr., un home negre de 39 anys de Milwaukee, raper amateur sota el nom artístic Mathboi Fly, ha sigut identificat ja com a presumpte autor de la matança en diversos mitjans, que citen informació dels investigadors. I aquestes fonts creuen que Brooks fugia d’un altre incident, concretament d’una baralla possiblement domèstica en la que es van utilitzar ganivets i de la qual havia sigut vist escapant en el tot terreny vermell, un cotxe que apareix en algun dels seus vídeos musicals.

Brooks ha enfrontat càrrecs tres vegades en els dos últims anys per imprudència temerària. La seva última imputació es va produir aquest mateix mes per un incident de violència de gènere i havia quedat en llibertat després de pagar la fiança de 1.000 dòlars. Una de les condicions d’aquesta fiança era que tenia prohibit utilitzar armes.

L'atropellament va tenir lloc uns 20 minuts després de començar la desfilada. Segons ha explicat a la cadena de televisió CNN una dona que va presenciar els fets, per l'impacte del vehicle, diversos ferits van quedar estirats a terra sense poder moure’s. La mateixa dona assegurava que la Policia havia admès, al mateix lloc de l'incident, que hi podria haver almenys 30 ferits. Informacions posteriors han elevat la xifra a 40, a més de 5 víctimes mortals. Entre els afectats hi ha menors.

A Twitter hi ha altres vídeos que mostren el vehicle dirigint-se a gran velocitat cap a on s’estava celebrant la desfilada. En un d’aquests es poden sentir els trets disparats a l’automòbil quan se salta el cordó policial.