La Cambra de Diputats de Xile ha aprovat aquest dimarts el projecte de matrimoni igualitari, hores després que ho fes el Senat, convertint-ho en llei després d'anys de lluita en el Legislatiu.

Amb 82 vots a favor, 20 en contra i dues abstencions en la Cambra de Diputats, i amb 21 vots a favor, vuit en contra i una abstenció al Senat, la històrica iniciativa ha rebut la llum verda del Congrés perquè les parelles del mateix sexe puguin casar-se al país llatinoamericà i tinguin drets de filiació.

"Xile ha fet un pas històric i decisiu per a l'avanç i consolidació dels Drets Humans de les parelles del mateix sexe i de les famílies homoparentals que eren discriminades i vulnerades des dels orígens del nostre país", ha celebrat el Moviment d'Integració i Alliberament Homosexual.

Quatre anys de lluita

El projecte de matrimoni igualitari va ser signat per l'expresidenta Michelle Bachelet el 2017 i presentat davant el Congrés durant el seu segon mandat. Davant el Parlament, l'exdirigent va sostenir que "exigir la igualtat de drets i llibertats per a totes les persones, sigui quin sigui el seu sexe, la seva raça, nacionalitat, la seva orientació sexual o la seva identitat de gènere, és molt més que anacrònic sinó dretament inexcusable".

No obstant això, no va ser fins a gener de 2020 quan la sala del Senat va aprovar en general el projecte amb 22 vots a favor, 16 en contra i una abstenció. Posteriorment, el president del país, Sebastián Piñera, va mostrar el seu suport a la mesura: "penso que ha arribat el temps de garantir aquesta llibertat i aquesta dignitat a totes les persones, el temps del matrimoni igualitari al nostre país", va afegir.